*

kimmotiilikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta kierrätys

Suomalainen osaaminen - vastaus kehitysmaiden muovijäteongelmaan

Suurimmassa osassa kehitysmaita muoviongelma näkyy jokapäiväisessä arjessa: kaduilla, vesistöissä ja kaikkialla muualla.

Suomessa esimerkiksi pullopanttikäytäntö on saanut aikaan sen,että muovipullojen kierrätysaste on huippuluokkaa.Monissa länsimaissa käyttöön otetut muovipussiverot ja -kiellot ovat puolestaan saaneet aikaan merkittäviä muutoksia.

Muovijätteeseen liittyvät ongelmat saattavat tuntua kaukaisilta, mutta golbalisaation myötä ne vaikuttavat meidän kaikkien elämään -myös täällä pohjolassa.

Jätteistä ja kierrätyksestä

Syyntyvien jätteiden määrä on viime vuosikymmeninä moninkertaistunut, mutta niin on viime aikoina jätteiden käsittely ja kierrätys kulkenut pitkin harppauksin eteenpäin. Haasteita kuitenkin vielä on ja todennäköisesti jätteiden määrä tulee edelleen kasvamaan.

Jätteiden tuhoamisen ja kierrätyksen suhteen vaikeinta taitaa olla saada jätteiden tuottajat, eli me, tavalliset ihmiset, lajittelemaan jätteensä ja laittamaan oikeat jätteet oikeisiin paikkoihin.

Ruotsissa veronkevennyksiä korjauspalveluihin

Ruotsissa tehtiin mielenkiintoinen liike kertakäyttökulttuurin suitsimiseksi. Siellä päätettiin asettaa korjauspalvelut alempaan veroluokkaan, minkä on tarkoitus auttaa Ruotsin kunnianhimoisen ilmastonmuutossuunnitelman toteuttamiseksi.

Pyörien ja vaatteiden korjauksen alv laskee 25 %:ta 12 %:iin. Kodinkoneiden korjaus muuttuu verovähennyskelpoiseksi vero-osuudeltaan.

Verokantaan päätös tuo noin 50 miljoonan euron loven, jota paikataan kemikaaliverolla.  Ratkaisun odotetaan työllistävän alojensa taitajia enemmän, mikä vähentäisi myös työttömyyttä hieman.

Fiksuja nuo Ruotsinmaalla: Työllisyys ylös, jätteet alas.

Ruotsissa on tehty näppärä keksintö kansantaloutta piristämään.

Kaatopaikoille kertyy turhaan kaikenlaista tavaraa. Miksipä sitä ei korjattaisi? Ruotsissa lasketaan käytettyjen tarvikkeiden korjauksen veroja.

Muovia voi taas kierrättää

Muovijäte kannattaa kierrättää

Oulussa muovijätteitä ei ole voinut kierrättää ekopisteille syksyn 2012 jälkeen, jolloin muovin erilliskeräys ekopisteiltä ja Oivapisteiltä lopetettiin. Muovi oli laitettava sekajätteen eli polttokelpoisen jätteen joukkoon ja sekajätteet poltettiin Laanilan ekovoimalaitoksessa. Muutos vaikutti kuntalaisille jätemaksujen nousuna, koska suurin osa sekajätteestä on muovia. Roskakori täyttyi nopeammin ja roska-auton täytyi tilata käymään useammin se tyhjentämässä.

Miksi jätteiden putkikeräyksen ongelmista vaiettiin?

Johanna Mannila kirjoittaa 19.8.2013 Helsingin Sanomissa jopa pariin sataaan miljoonaan euroon nousevien jätteiden putkikeräysinvestointipäätösten aattona:

"Ruotsissa putkikeräyksestä on kokemuksia yli 40 vuoden ajalta. Järjestelmän parhaana puolena pidetään sen ekologisuutta perinteiseen jätteen keräykseen ja kuljetukseen verrattuna. Putkikeräys lopettaa jäteautojen melun ja pakokaasupäästöt asuntojen läheltä kokonaan. Lisäksi putkijärjestelmän energiantarve on vain viidennes tavanomaiseen jätteenkuljetukseen verrattuna."

Vihreä umpihulluus Versio 2.0 - Elämä jätteiden ehdoilla

Ainoa realistinen - tosin umpihullu - vaihtoehto jätteen käsittelyssä poltolle on mekaanisbiologinen kaatopaikkalajittelu /-käsittely (MB). Tämän vuoksi Greenpeace kannattaa MB-laitoksia ja kotoinen ympäristöministeriö yritti saada tämän Napolin jätekatastrofin aiheuttaneen jätestrategian Suomen jätehuollon runkostrategiaksi vuonna 2003. http://www.greenpeace.org.uk/MultimediaFiles/Live/FullReport/5574.pdf

Vihreää umpihulluutta

Kirjoitin uuden median vaientaman kirjani Vihreä Valhe - Valheen sysimustat juuret, sen salakavalat lonkerot ja murheelliset seuraukset (Auditorium 2015) mm. 15 vuoden kokemuksella vihreän jätepolitiikan mielettömyydestä ja pähkähulluudesta. Kuvaan kirjassani vihreään jätehuoltoon liittyvien Suomen talouden pelastusrenkaaksi myös nykyhallituksen toimesta uskoteltujen Cleantech-hankkeiden totaaliset epäonnistumiset viimeisen 20 vuoden ajalta.

Puoluejohtajat laidasta laitaan höpöttivät ennen edellisiä vaaleja näiden puhtaiden teknologioiden valtavasta vientipotentiaalista.

Hallitus teki kestämättömän päätöksen ydinjätteestä

Hallitus myönsi Posivalle luvan rakentaa käytetyn ydinpolttoaineen ”kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen” Olkiluotoon. Tuntuu järjettömältä, että hallitus katsoo voivansa nykytiedon valossa tehdä tämän mittaluokan ratkaisun tulevien sukupolvien puolesta.

Kohti hyvinvointia tuottavaa taloutta

 

Nykyinen talousmallimme ja sitä tukevat teoriat ovat kehittyneet satojen ja tuhansien vuosien varrella. Olemme talousajattelun loputtoman jatkumon nykypisteessä. Emme ole siis vieläkään löytäneet lopullista "totuutta" ideaalisesta talousmallista/teoriasta, vaikka meillä saattaa sellainen illuusio ollakin.

Tulevaisuudessa tulemme elämään jossain toisessa käsityksessä ("totuudessa") siitä miten taloudesta tulisi ajatella ja millaista talousmallia tavoitella.


Seuraavassa joitain nykyisen talousajattelun ongelmakohtia:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä