kimmotiilikainen

Hallitus unohti yrittäjät

Maailman ja Suomen talous on ajautumassa taantumaan. Myllerrys maailmantaloudessa tuskin ihan äkkiä loppuu. Siksi on tärkeää, että kotimaassa tehdään kaikki voitava kasvun ja työllisyyden eteen. Kataisen hallitusohjelma rakentuu toiveille kasvusta ja työllisyyden paranemisesta. Hallituksen ohjelmasta puuttuvat kuitenkin kokonaan uuden kasvun siemenet.

 

 Taantuman nujertamisessa tulevaisuuteen uskovilla yrityksillä on keskeinen asema. Yritysten uskoa pitää poliittisilla päätöksillä vahvistaa. Nyt hallitus lannistaa yrityksiä korottamalla pääomatuloveroa ja leikkaamalla yritystukia 110 miljoonaa euroa. Toisaalta hallitus aikoo kuitenkin korottaa työttömyyskorvauksia yli 200 miljoonalla. Mihin sekin mahtaa kannustaa?

 

 Yritysten tekemät investoinnit luovat uusia työpaikkoja ja sitä kautta hyvinvointia yhteiskuntaan. Yritystukia pitää toki tarkastella kriittisesti, ettei kilpailua vääristetä. Mutta jos tukia leikataan, pitää tilalle tarjota jotain muuta.

 

 Investointien poisto-oikeuden kaksinkertaistaminen olisi hyvä ja tasapuolinen kannuste investointeihin. Sen kustannus valtiontaloudelle olisi häviävän pieni. Eikä kuluja kerry, ellei investointeja synny.

 

 Yrityksiä pitäisi rohkaista kasvuun myös tutkimus- ja kehityspanosten ylimääräisellä verohelpotuksella. Edellinen elinkeinoministeri Pekkarinen valmisteli jo tämän ns. innovaatiokannustimen pitkälle. Mutta uusi hallitus vain edelleen selvittelee asiaa. T&K panosten verohelpotukset olisivat jopa tukia parempia. Jos yritys itse uskoo hankkeeseensa, se voi sen nopeasti toteuttaa. Erillisiä raateja yritysten hankehakemuksia kuukausikaupalla syynäämässä ei tarvittaisi, kuten tukia haettaessa.

 

 Yksinyrittäjille sopiva rohkaisu olisi ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tuen laajentaminen koko maahan ja myös määräaikaisiin työsuhteisiin. Tämäkin on erittäin kustannustehokas toimenpide. Euroakaan ei kuluisi, ellei työpaikkoja syntyisi.

 

 Tällä hetkellä olisi erityisen tärkeää tukea yrityksiä, jotka toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Vientitukia tarvitaan, mutta hallitus aikoo niitäkin leikata. Käsittämätöntä!

 

 Hallitusohjelmassa todetaan, että kasvu ja taloudellinen menestys edellyttävät kilpailukykyistä teollisuutta, palvelualojen kehittymistä sekä uusia ja kasvuhakuisia sekä ekotehokkaita yrityksiä. Niin edellyttääkin. Mutta kauniit sanat, toivo ja unelmat eivät riitä. Tarvitaan konkreettisia päätöksiä.

 

 Nyt jos koskaan tarvitaan yrittäjien luovuutta ja muutosvoimaa. Hallitus näyttää kuitenkin unohtaneen yrittäjät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Matti Vuorio

Julkinen sektori on 'hallitukselle' tärkeä, kun itsekin elävät VERONMAKSAJIEN KUSTANNUKSELLA !

Pekka Manner

Yrityksilät pitäisi poistaa kaikki tuet, koska ne eivät halua maksaa veroja, mutta silti aina ruikuttavat apua meiltä veronmaksajilta.

Suomessa ei ole oikeita yrittäjiä vaan tukiaisilla eläviä kitisijöitä jota eivät tee muuta kuin valittavat ja vaativat tukia.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Mistä Teitä täydellisen tietämättömyyden syvällä rintaäänellä puhujia oikein tulee? Se ainoa taho, tavalla tai toisella, joka sinullekin antaa mahdollisuuden maksaa tuloistasi verosi, ovat yritykset.
Puret ruokkivaa kättä.

JMT TMJ

Luulen jokainen yrittäjä nostaa peukkua yritystukien poistolle, jos niiden ei tarvitse maksaa veroja - katos kun yrityksen ne tuet ja sen virkamieslauman ylläpidon maksaa...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Maailman ja Suomen talous on ajautumassa taantumaan"

Tietkös Kimmo..näin oli tapahtumassa jo kauan ennen..ja mitä teitte hallituksessa? Kevensitte varakkaiden verotusta... velalla.

Nyt nämä paljon kehuja hamuavat yrittäjät johtajansa voimalla (EK) vaativat valtiolta lisävelkaantumista palkansaajien verotuksen keventämiseen.

Onko tässä enään mitään järkeä..tuntuu,että ei ketään eduskunnassa tunnu tajuavan tätä mielettömyyttä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kimmolta erittäin asiallinen kirjoitus. Tälläisiä avauksia on kiva lukea ja tukea. Oppositiopolitiikkaa parhaimmillaan ilman sarvia ja hampaita. Pidä Kimmo tämä linjasi, niin Suomen Keskustakin nousee taas kannatuksessa omiin lukuihinsa takaisin.

Yrittäjät on toisiaan unohdettu lamantorjujina. Työttömiin satsaaminen on yhteiskuntarauhan kannalta järkevää, mutta yhtään uutta työpaikkaa sillä tuskin luodaan. Yrittäjän tukeminen on järkevää taantumassa, toisin kuin Pekka Manner hölisee.

Käyttäjän Putte kuva
Pasi Pennanen

"Toisaalta hallitus aikoo kuitenkin korottaa työttömyyskorvauksia yli 200 miljoonalla. Mihin sekin mahtaa kannustaa? "

Kyse ei olekaan kannustamisesta vaan lopullisen syrjäytymisen estämisestä. Vaikka Suomessa on ammottava kuilu avoimien työpaikkojen ja työnhakijoiden määrän välillä, niin on sekä taloudellisesti ja inhimillisesti katsoen äärimmäisen typerää ajaa perheitä ulos yhteiskunnasta pysyvästi. Seuraukset näkyisivät useamman sukupolven ajan.

Meidän työssäkäyvien palkansaajien sekä yrittäjien pitäisi kyetä katsomaan asioita vähän pidemmällä perspektiivillä kuin lyhytnäköisellä ahneudella.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Parasta apua Suomen kansalle ja samalla yrittäjille olisi nyt estää Euroopan Vakau(tu)s Mekanismi.

http://www.youtube.com/watch?v=u7BYfHqsX3c

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Elämme kovia aikoja. Vain niillä yrityksillä on mahdollisuuksia, jotka pärjäävät ilman tukia.

K Veikko

Hallitus ei ole unohtanut yrittäjiä. Yrittäjien unohtaminen on tietoista politiikkaa.

Kun Suomen velat menevät maksuun (tai Euro kaatuu), jonkun on lasku maksettava – reaalisesti. Poliittisilla päätöksillä voidaan ohjata yhteiskunnan sisäisiä painotuksia siitä, mitkä ryhmät maksavat enemmän, mitkä vähemmän.

Mitä enemmän yrityksiä saadaan kaadettua, siis maksumiehiksi, euron romahduksessa, sitä enemmän "jakovaraa" jää palkansaajille.

lassi leino

Petri Suomi pelkistää teeman niin kuin se on:"Hallitus on aina unohtanut yrittäjät".
Jokaisessa meissä asuu pieni yrittäjä, mutta valtarakenteiden puristavan otteen takia sen puolen meissä ei ole helppoa päästä kukkimaan. Paljon on erilaisia muitakin syitä.
Yrittäjistä valtosa on pientoimijoita, joiden intressien edistäminen ei ole koskaan ollut asiantuntijoiden laatimissa panos/tuotoslaskelmissa päällimmäisenä. Politiikan tantereilla pienyrittäjät ovat katveessa oleva marginaalialue. Perinteisesti näissä ei ole huomioitu kokonaiskansantaloudellisisa hyötyjä. Hyödyt ja tukitoimet on liian usein lobbareiden toimesta ohjattu suurtoimijoille, jotka niin sanotusti "työllistävät".
Toisaalta "valtion tulosohjaus"-periaatteen soveltamisen erityinen kohde ovat juuri pienyrittäjät. Niitä verottaja ajaa Liisa Mariaporin mukaan yhä konkurssiin 3000 kpl vuosivauhtia.
Maataloudessa esim. on kyllä hallitsemattomasti ositettu hirveä siivu EU-tukia maatalouden tuotantorakennusten investointeihin, joista monet jo nyt "jäähdyttelemässä" tai jo lopettaneet. Näin se on tainnut mennä ns. "risupaketti" asioissakin vuosien varrella. Hyvät hankkeet ovat vesittyneet tietoisella elinkeinorakenteen ohjauksella merkittävien ulkopuolisten voimien paineessa.
Kaikkein vähiten keskustapuoluettakin kiinnostaa edistää maaseudun syvien rivien vaurastumista ja elinkeinojen monipuolistamista ilman ylimääräisiä kahleita, vaikka siellä pitäisi olla puolueen kannattajat. Painopiste on ollut viime hallituskaudella ja samoin nyt lähes kaikkia puolueita vaivaavien toisarvoisten vihervirheiden hypetyksien edistämisissä.

Sen takia esim.vihreän peltomassan tai eläinperäisen jätteen biokaasutus energiakäyttöön ei edisty. Aina toisarvoiset asiat on tärkeysjärjestyksessä ensisijalla.
Toinen syy on tietenkin, ei yksin Suomea vaivaava Eurostoliittokehitys erityisesti ympäristö- maatalous- ja oikeushallinnossa, mika lupaviidakko - ja valvontamenettelyineen siirtää millä tahansa elinkeinoalalla valtavat määrät työtunteja virkakoneiston henkilöstön työpaikkojen turvaamiseen.
Vuosia kestävien opintojen jälkeen esim. yliopistoista valmistuvien tietopotentiaalilla ei ole monin paikoin mitään muuta käyttöä kuin hallinnon uusien sokeiden sääntö- ja valvonta- ja verkosto``kultuurien kehittäminen.``

Vanha siltarumpupoliittinen saivartelu yksityiskohtien tärkeysjärjestyksestä ei ole olennaista, kun puhutaan mitä tai mihin epäkohtiin oikeasti pitäisi puuttua
yritystoiminnan edistämisessä. Nykyinen hallitus asintuntijoineen suunnittelee yhä uusia kuntataloudenkin suitsemiskeino uskollisiksi valtionhallinnon napinpainioiden käskyläisiksi. Itse asiassa koko hallitusohjelma tähtää eliitin ja virkamiesvallan kasvuun. Tältä osin ei ole olemassa mitään uusia säästöjä näköpiirissä.
Moninaisilla toimijoilla on erityisesti kuntataloudessa paikkansa, mutta jos valtionhallinto on kustannusrakenteeltaan ylipaisunut, syy ei ole ensisijassa kuntien vaan verotuloja tuottavien toimijoiden vähenevässä määrässä.
Kun ajelee pitkin Kesäsuomea onneksi Suomessakin löytyy vielä piristäviä poikkeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi Luvia tai Kauhajoki ja tietenkin Savosta pikkutallinnoiden esikuvia...

blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2011/.../kilpailu-jarkyttymisen-maarast...
www.mariapori.com/.../voitin-suomen-valtion-euroopan- ...

Tapani Savolahti

Otsikko voisi jatkua ... ja työllistämisen
Sosiaali ja työttömyyskulujen nostolla ei luoda yhtään uutta työpaikkaa

N N

Sanahelinää. Poliitikot omalla rahapoliittisella taitamattomuudellaan ovat saaneet koko taloussotkun aikaiseski. Voisitkin perustelle nyt blogissasi äänestäjille miksi meillä on rahajärjestelmä, jossa liikepankkien luotonannon yhteydessä luodaan valtaosa taloudessa liikkuvasta rahasta.

Tai miksi meillä on rahajärjestelmä, jossa kanantalouden velka liikepankeille on kymmeniä miljardeja suurempi kuin talletukset. Tai miksi meillä on järjestelmä, jossa kaikki taloudessa liikkuva raha on liisattu yksityispankeilta korkoa vastaan.

Luuletko tosiaan, että tällaisen järjestelmän vallitessa koskaan päästään taloudelliseen tasapainoon, hyviin palveluihin tai täystyöllisyyteen.

Toimituksen poiminnat