kimmotiilikainen

Lipponen ryminällä kehään, Rehniä vielä odotetaan

Entinen demaripääministeri Paavo Lipponen muutti mielensä ja rymisteli presidenttikamppailuun.  Lipposen päätös tekee hyvää poliittiselle keskustelulle. Hän nosti riman sille korkeudelle, mille se presidentin vaalissa kuuluukin.  Vaaleissa puhutaan asiaa ja jännitys on taattu.

Kokoomuksen Niinistökään ei voi olettaa, että presidentin tehtävä lankeaa hänelle kuin Manulle illallinen. Enää ei riitä, että näyttää huolestuneelta. Lipponen tulee haastamaan Niinistön lujaa asiakysymyksissä.

Presidentin tehtäviin ei kuulu EU-politiikan hoito. Lipposen ja Niinistön egot ovat kuitenkin niin suuria, että heitä eivät rajoita presidentin toimivallan rajat. Euroopan talouskriisistä puhutaan varmasti.  Niinistöllä ja Lipposella on myös moraalinen velvollisuus esittää reseptinsä talouskriisin ratkaisemiseksi, koska he olivat viemässä Suomen EU:n kaikkiin ytimiin, kuten euroalueeseen.

Timo Soini onkin jo hieronut käsiään asetelmasta. Hänen aikoo tietenkin syyttää Lipponen-Niinistö akselia nykyisistä eurovaluutan ongelmista.  Soinin hymy voi kuitenkin hyytyä. Presidentiltä odotetaan uskottavia ehdotuksia siitä, miten ongelmia ratkotaan. Pelkkä ongelmien osoittelu ei riitä. Käykö niin, että Soinin populismin ohuus alkaa paljastua ja se onkin Lipponen, joka rusikoi Soinia?

Lipposen ehdokkuus pelasti demarien kuviot presidentinvaaleissa, mutta siinä piilee myös riski. Lipponen joutuu herättelemään valtiovarainministeri Urpilaisen ruususen unesta talouspolitiikan hoidossa. Kun Lipponen alkaa laukoa totuuksiaan, voi Urpilaisen uskottavuus joutua koetukselle.

Keskustan kannalta tilanne on Lipposen ehdokkuuden myötä herkullinen.  Lipposen ja monen mahdollisen keskustaehdokkaan välillä on jo valmiiksi lataus, jonka räjäytys ei paljon sytykkeitä tarvitse. 

Kuvitellaanpa taisteluparia Jäätteenmäki-Lipponen: saisimme uusinnan vuoden 2003 eduskuntavaaleista. Entä jos keskustan ehdokkaaksi lähtisi entinen pääministeri Esko Aho? Hykerryttävä ajatus, siinä sitä oltaisiin ”nahkurin orsilla”. Tai miten olisi kaksi Paavoa, Lipponen ja Väyrynen? Voisivatko he olla yhtä aikaa aina oikeassa?  Tai mitäpä, jos Mauri Pekkarinen pääsisi väittelyissä pyörittämään Lipposta ja Niinistöä, kuten teki oppositiojohtajana kymmenen vuotta sitten. Herrojen verenpaineet nousisivat väkisin.

Keskustan järein ehdokas presidentinvaalissa olisi kuitenkin EU:n talouskomissaari Olli Rehn.  Hän on kansainvälisesti kokenut, mutta kuitenkin nykypolvea Lipposeen ja Niinistöön verrattuna. Rehn ja Lipponen pystyisivät ulkopolitiikan alalla kovaan otteluun. Siinä Niinistön heikoin osaamisalue, perinteinen ulkopolitiikka, joutuisi kovaan testiin.

Lipposen ehdokkuus tasoittaa tietä Olli Rehnin ehdokkuudelle. Olli Rehn on talouskomissaarina joutunut kantamaan raskaan vastuun talouskriisin hoidossa, mutta se ei saa olla este presidenttiehdokkuudelle. Jos nykyiseen Euroopan talousahdinkoon pitää syyllisiä hakea, niin kuka mahtaa olla suurin syntinen? Onko se Lipponen tai Niinistö, jotka hyväksyivät Kreikankin aikoinaan euroon vai Rehn, joka työkseen on joutunut syntynyttä soppaa ratkomaan.

Maailmanlaajuisen laman uhka ja Norjan terroriteot ovat muuttaneet poliittista ilmastoa kesän aikana. Suomalaiset arvostavat kovissa paikoissa osoitettua vastuunkantoa ja kansainvälistä kokemusta. Sen osoitti jo Ahtisaaren valinta aikoinaan. Siinä on myös Olli Rehnin mahdollisuus. Vaatimaton luonne ja kova työn teko sopivat Suomen presidentille. Kiinan keisareita emme tarvitse.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Siinähän sitä olisikkin, meille eu-kriittisille vara valita! Lipponen, Niinistö tai Rehn!
Lipponen, vaikkei hänellä ollut edes poliittista asemaa, uhosi "minähän keskustelen vaikka Kiinankeisarin kanssa, enkä kysele siihen lupaa", nämä asiat mm.tulee vielä monta kertaa vastaan, ennenkuin ollaan äänestämässä ja valintaa tekemässä! Keskustalla ei ole vaaleihin esittää todellista vaihtoehtoa!

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Jos vaihtoehdot tulevat olemaan kolmen ex-ison puolueen nämä, niin parempaa ei voida kansanvallan eli demokratian suhteen toivoa.

Toivon kaikkien ehdokkaiden ja etenkin näiden kolmen ottavan esille ainakin seuraavat kolme aihetta:

korporatismi
nelikantainen toimintamalli
Koiviston konklaavi

Kansanvalta ei voi toimia, jos kansa ei tiedä edes näitä perusasioita yhteiskunnastamme.

Torbjörn Liimatainen

Tiilikainen unohtaa Rehnin totaallisen epäonnistumisen laajentumiskomissaarina. Hän toi EU:iin Itä-Euroopan maita, jotka eivät todellakaan olleet valmiita jäsenyyteen. Rehn haluaa myös Turkin EU-jäseneksi.

Jouko Piho

Keskustan todellinen vaihtoehto olisi eurokriittinen Paavo Väyrynen.

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Ajatteleppa, miten kansa voisi Paavo Väyryseen luottaa, kun keskustalaisetkaan ei häneen luota?!

Käyttäjän kimmotiilikainen kuva
Kimmo Tiilikainen

Väyrysen ulkopoliittinen kokemus voittaa toki Niinistön ja Lipposen. Väyrysen kampanjaan voi liittyä tukijaksi http://www.vayrynen.com/presidentiksi

Harri Rautiainen

vayrynen.com kuulostaa niin amerikkalaisen kaupalliselta ja epäisänmaalliselta.

Miksei http://vayrynen.fi/ kelpaa?

Pentti Juhani Järvinen

Väyrysen kokemus on lähinnä siinä, että hän on ollut tietämättä asioita, jotka luovat ministerin vastuun. Se oli yksi koko Kekkosen kauden perusideoista, jota ilman Urkkikaan ei voinut toimia. Ulkoministeriössä hän pelasi "kuuntelija Karjalaisen" Supon SS-kepulaisen pomom askelissa pelejä, jotka laki luonnehtii vallan väärinkäytöksi, maanpetoksellisiksi väärentelyiksi, joita ei Suomessa tutkita eikä hutkita, ei edes kuolemantuotamuksissa.

Muuten hän panosti tunnetusti NL:n ikuisuuteen, mikä merkitsi myös sitä, että aiempaa "pyrkimystä puolueettomuuteen" ajaneet eliminoitiin, joskus jopa kriminalisoitiin, mm. itse UM:n ja Supon avulla. Ei tuo kokemus kovinkaan selvästi muita voita kuin Niinistön, jolla ei ole ollut mahdollisuutta samaan. Lipposen kanssa hän kilpailee tasavertaisena, myös luonteeltaan ns. ammattipoliitikkona.

Kait Paavolla hyviäkin ominaisuuksia on. Miksei niitä kaiveta esiin? Ei se onnistu henkilöiltä, jotka tuntevat hänet vain "kokeneena poliitikona."

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kimmo, mies naapurisaarelta, on ensimmäinen eturivin keskustalainen joka suostuu edes mainitsemaan Paavo Väyrysen nimen presidenttipelin yhteydessä! Rohkea veto, vaikka sävy olikin jokseenkin piikikäs. Ainakaan puolue ei yritä vaieta Paavoa poliittisesti kuoliaaksi.

Olli Rehnin mahdollisuuksien on katsottu heikkenevän sitä mukaa kun euroalue vajoaa yhä syvemmälle omaan suohonsa. Mutta tosiaan: tarvitsisiko niiden heiketä? Eihän Rehn henkilökohtaisesti ole mikään Mister Taantuma, ja Suomeenhan tässä presidenttiä valitaan eikä esimerkiksi Kreikkaan. Ateenan torilla kampanjoivasta Ollista tehtäisiin tuossa tuokiossa balkaninmakkaraa.

Rehn lupasi miettiä asiaa kesän aikana saunan lauteilla. On saattanut löylyvettä lentää toinenkin kipollinen, kun tarvikeliikkeen varaosamyyjä on jossitellut mahdollisuuksillaan! Jokin lehtikirjoitus arveli äskettäin, että kampanjavapaan ottaminen komissaarin hommista ei tässä tilanteessa kävisi laatuun. Ja etätyönähän ei suomalaista vaalirahvasta sentään puhuta ympäri.

Muut keskustalaiset vaikuttavat komissaari Rehniin verrattuina sittenkin alasarjan pelureilta. Paitsi se yksi, jota Kimmo rohkeni jutussaan tölväistä. Kun 40-lukulaisia on ilmoittautunut kilpaan jo useampia, ei Keminmaan viinitarhurikaan vaikuta enää ollenkaan yli-ikäiseltä. "Teen sen taas", lupasi Väyrynen blogitekstinsä otsikossa. Hyvin sanottu, ja aivan varmasti tarpeeksi monimielisesti.

Seppo Hildén

Jaahas, Kimmo, sinä se sitten kepun johtoroikasta vetäsit perinteisen poliittisen juhlapuheen, tarkoituksena tuoda esille puolueenne tämän hetkinen pääehdokas pressanvaaleihin.

Näyttää olevan Olli Rehn.

Katsotaanpas miehen ammattitaitoa. EU:n juoksupoikahan tuo on näyttänyt olevan. EU:n laajentumiskomissaaarina otti täysin keskeneräiset ja EU-kriteerit täyttämättömät Bulgarian ja Romanian v.2007 EU:n sisälle. Muu Eurooppa ja Suomen sisäministeriö kiittää. Sekä Helsingin järjestyspoliisi.

Talouskomissaarina on saanut Euromaat täysin kriisiin plus rikkoi virka-asemaansa puuttumalla ja painostamalla Suomen eduskuntaa keväällä euroasioissa.

Ja kepu haluaa tällaisella ammattitaidolla varustetun miehen johtamaan Suomen asioita?

Kimmo, Suomesta löytyy 3 miljoonaa pätevämpää ihmistä tähän hommaan ennen Rehniä. Jätin laskuista pois alaikäiset ja ahvenamaalaiset.

Pekka Manner

Soini on vaan räksyttävä dogi joka ei esitä ratkaisuja, O. Rehn olisi asiallinen pressa, mutta en usko että hänellä on mahiksia koska EUROn kriisi symblisoituu Suomessa häneen.

Mutta joku vahva pitää saada Salea vastaan, muuten hän marssii helposti voittoon.

Pentti Juhani Järvinen

Kimmo tarjoaa optimistisen kuvan tulevan vaalin "tasoista," joita siis kuvaa Lipposen "korkealle nostama rima." Lipposen tapauksessa se on tarpeen; muuten ei hän sen ali pääse. Sama juttu kuin Kekkosella.

Kun hänen avausesitystään katsoo juttuja 50 vuotta seurannein silmin, se meni tuttuun kaavaan: puhu hitaasti ja käytä vastauksiin niin paljon aikaa kuin mahdollista. TV:ssä esim. tämä tekee tyhjäksi yritykset päästä mihinkään asiaan.

Tällaisia neuvoja - siis kirjallisina - kierrätettiin mm. yya-ajan UM:ssa, muussa hallinossa, kun poliitikkot, diplomaatit ja sotilaat eivät oikein voineet vasta oikeisiin kysymyksiin, joita nyt ei juuri esitettykään. Muistaakseni hienoimman esimerkin antoi Koiviston tytär - aivan ohjeen mukaan: hän upotti kauniin katsensa hitaasti syvälle tv-haastattelijan silmiin, piti tauon ja lausahti: "Sinähän sen sanot."

Siis hieno vastaus. Eiköhän Paavokin vielä pääse vastaavaan, etenkin jos rima pidetään kyllin korkealla.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

O Rehn pitäisi saada pois EU-Komissiosta ja äkkiä. Presidentin virka voisi olla juuri sopiva.

Reijo Tossavainen

Jos olisin kepulainen, sijoittaisin kaikki pelimerkit Kääriäisen hyväksi, koska pressanvaalissa on pitkälti kysymys puolueen tulevaisuudesta.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Reijo, muista kärventää eduskunnassa Kimmoa tästä Itämeren suojelu-Herlin-Tiilikainen-Lehtomäki-Kiviniemi-kytköksestä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/isaukko+kustaa+j...

Keskustan nykyisistä naisministereistä kiitosta saavat kuntaministeri Mari Kiviniemi ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

”Mari jaksaa muistuttaa, että pitää ensin olla kakku, ennen kuin sitä voi ruveta jakamaan.”

”Ajattelin ensin, että Paulasta tuli ministeri liian nuorena, mutta niin ei ollut. Hän on kasvanut tehtävän mukana ja kasvaa”, Herlin kehuu.

Käyttäjän kimmotiilikainen kuva
Kimmo Tiilikainen

Kääriäinen on vahva ehdokas, jos lähtee tavoittelemaan keskustan ehdokkuutta. Lupaatko sinäkin tukea, Reijo?

Reijo Tossavainen

Kimmo: Vastaan iisalmelaisittain, että "voe tokkiisa, voep ollakkii".

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Hyvä Kimmo!

Näyttää taas vahvasti siltä, että Keskusta jatkaa alamäkeään.

Rehnistä puhuminenkin laskee Keskustan kannatusta. Pekkarinen olisi jo parempi vaihtoehto mutta paras puolueellenne on Paavo Väyrynen. Hän nostaisi Keskustaa siitä nykyjohdon aikaansaamasta mitäänsanomattomuudesta, jossa Keskusta nykyisin on. Unohdettuaan juurensa täysin.

Ja kyllä EU-politiikka on presidentin asia Emun ja Suomen valuutan kautta. Onhan siellä nyt nämä kaksi pääarkkitehtiä Niinistö ja Lipponen paikalla, heille täytyisi saada "vastavoima". Ja Soiniakin parempi olisi Väyrynen!

Herätkää nyt siitä "ruususenunestanne"!

Käyttäjän kimmotiilikainen kuva
Kimmo Tiilikainen

Väyrynen kampanjoi jo täysillä ja kampanjaan voi liittyä tukijaksi http://www.vayrynen.com/presidentiksi

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Halvalla meni Keskustalta paskavesiasetus!

Kimmo Tiilikaiselle riitti 1.200 euroa Niklakselta! ja Kainuun mummolle laitetaan kymppitonnin lasku!

Terveisin jäsen numero 552693

Vittu, onko meillä Keskustassa yli puoli miljoonaa jäsentä?!

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Koska tunne on kuin perseeseen ammuttu karhulla, kun kuulen sanat Olli Rehn, niin Tiilikainen voi kysyä Ollita:

Kun tapaat Olli Rehnin , niin kysy Ollilta: Muistaako mitä Mika Lako maksoi Esterin meksikolaisesta
munakkaasta? Kuinka monta tuhatta markkaa?

Tiedon saa minun luvalla ilmoittaa julkisesti!

Pohjan Akka

Jos olisin Rehn, en lähtisi ehdokkaaksi.

Jos olisin Keskustan johdossa, antaisin Paavon hoitaa koko näytöshomman, koska hän on halukas ja tulee puolueelle taloudellisesti edulliseksi.

Kuntavaalit kuitenkin menevät vielä tässä hötäkässä niin kuin menevät, ja seuraaviin eduskuntavaaleihin on pitkälti ajatus- ja toiminta-aikaa. Yhtään ei tiedetä, miten Maa silloin makaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Presidenttipelistä on tehty mediassa elämää suudempi asia. Tosiasia on kuitenkin, että todellisuus on karnevalisoitunut. Mediakin puhuvat "ksaamisesta", aivan kuin kyseessä olisi urheilukipailu ta muu leikki, jonka lopputuloksella ei ole suurtakaan väliä.

Ja niin todellisuudessa nykyisen EU-Perslain mukaan onkin: "Presidentin tehtäviin ei kuulu EU-politiikan hoito." Mitähän tehtäviin tarkkaan ottaen mahtaisi kuulua? "Edustaminen"? Hyvä palkan ja etujen nauttiminen ilman työpanosta ja merkitystä? Muuta?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitä olen seurannut erinäisiä keskustelupalstoja niin Mikkelin Palloilijoiden lahjaa Euroopalle odotetaan lähinnä tuomioistuimen eteen maanpetturuudesta?

Vilho Juntunen

Ainut henkilö joka Keskustalta löytyy ja jolla on todelliset mahdolli-
suudet voittaa koko kisa, on Anneli Jäätteenmäki.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Olenpahan täysin eri mieltä!

Ainoa mahdollisuus on Väyrynen!

Tuula Hölttä

Toivottavasti Anneli Jäätteenmäki lähtee voittamaan kisan!

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Lipponen on Venäjän palveluksessa oleva kaasuputkilobbari, joka saa rahaa työstään. Lipponen on äärioikeistolainen poliitikko.

Olli Rehnin joku voisi jo taluttaa kentän laidalle. Kun eväät eivät riitä, niin ne eivät riitä. Maanpetturia tuskin kukaan haluaa presidentiksi. Tai mene ja tiedä - ehkä niitä sellaisiakin hulluja on.

Media meuhkaa presidentistä, jonka valinta loppujen lopuksi on melko yhdentekevä asia, peittääkseen euron kriisin ja Suomen tasavallan ajamisen liittovaltioon.

Ilmoittautuneista paras on Pekka Haavisto. Olisi somaa katsella, kun hän kättelisi puolisonsa kanssa arabimaiden suurlähettiläitä itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Mitä tarkoitat äärioikella? Nationalismia ja suomenkielen puolustamista? Vai humanitaarisen maahanmuuton rajoittamista? Uskonnollista konservatismia? Minusta Lipponen on talousliberaali, muutoin täysi kukkahattu, ts. vasemmistolainen naispoliitikko.

Lipposen pitäisi toimia kokoomuksessa tai keskustassa, tosin "liberaali" puolue keskusta on hänelle liian ahdasmielinen, ja kokoomus liian sosialistinen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Yksi lause nousi tekstistä silmiin eikä häikäissyt:

"Lipposen ja Niinistön egot ovat kuitenkin niin suuria, että heitä eivät rajoita presidentin toimivallan rajat"

Psykopoliittista populismia pahimmillaan, Tiilikainen.

Jos joku kehittää menetelmän egon isouden määrittämiseksi, asia on toinen.
Nyt väite on samalla jatkeella kuin jatkuva narsismi-rähinä.

Nykyinen Keskustan puoluesihteeri on tyylillään ja esiintymisvarmuudellaan sellaista ainesta, jota ei kannate jättää testaamatta tammivaaleja pohtiessa.

Muutoin pidän Tiilikaisen tekstistä: tällaista alustelua nämä keskustelut kaipaavat.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Jaahas, monia muitakaan asioita ei voi mitata, etenkään niin sanotussa sielutieteessä. Kyseessä, siis psygologian tapauksessa, on muutoinkin mielipidekirjoitusten paremmuudesta väittely. Vähän kuin jokin sosiologia(itseasiassa erottamaton psygologiasta), tai eksegetiikka.

Itse asiassa, kummallakin herralla on valtava ego. Asiaa voi mitata vaikkapa heidän henkilöhistoriallaan ja esiintymisillään. Onko kumpaakaan rajoittanut esim. eduskunnanpuhemiehen toimivallan rajat? Lipponen oikein luki lakia toimittajille, eikä löytänyt sieltä pykälää joka olisi estänyt häntä ottamasta kantaa mihin haluaa, tosin siinä jäi hämäräksi tarkoittiko Lipponen siis eduskunnanpuhemiestä, puoluejohtajaa vai itseään. Mutta eivättkö nämä olleetkin yksi ja sama? Huvittavaa että ihminen muka voisi ottaa kantaa "roolinsa" ulkopuolella. Puhemiehen pöntöstä ei voi, mutta kahvilassa voi. Sama koskee presidenttiä, tosin presdientti voi ottaa kantaa milloin vain ja mistä asiasta haluaa. Vastustajalla on usein velvoite perustella kantansa, tosin Lipponenhan puhuu muutenkin näin, perustelematta ja sitten vaatii sitä muilta.

Tuula Hölttä

Lipposen muiden lausuntojen ohella tuosta "puhemiehen pöntöstä" tuli mieleen joku televisioitu eduskunnan istunto, jossa Lipponen puhemiehenä mutisi, että "ottaa selkään tämä jatkuva kumartelu".

Jos hänestä tulee presidentti, hänen omaksumansa entinen "linja" tulee luultavasti jatkumaan ja "yleinen mielipide" saamaan presidentilliseltä taholta kehotuksia syrjäyttämiseen tähtäävien primitiivireaktioiden toimeenpanemiseen niin professoreiden tai poliisien kuin kaikkien muidenkin kohdalla, jotka rohkenevat olla asioista eri mieltä kuin Lipponen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Siihen nähden, mitä käytännön työssä olen oppinut - ja 27 vuotta politiikassakin jotain on auttanut havaitsemaan kantapään kautta - ovat isoegoiset ihmiset yleensä jossain muualla kuin korkeimmissa asemissa.

Mutta tästä toki olen mieltä, en ehdoton tietäjä.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Niinpä. Kuka itselleen rehellinen olisi silloin kohta 12 vuotta sitten uskonut että joku Tarja Halonen on tasavallan ykkösvirassa seuraavat 12 vuotta?! Epäilen etteivät muut kuin kovista kovimmat aatteen demarit. Itse olin varma kun kuulin että Halonen on SDP,n ehdokas että nyt loppui demarien ylivalta, kuinkas kävikään! Nyt en ihmettele yhtään että tuo iso Paavo on seuraava presidentti. Kas suomalainen kateellisuus ja kaunaisuus tulevat esiin näissä vaaleissa. Halutaan näpäyttää. Minun puolestani presidentti voitaisiin valita vieläkin valitsijamiesten kautta, valinta saisi ansaitsemaansa arvokkuutta. Nykysysteemi antaa valtaa vain medialle joka hakee kissojen ja koirien kanssa kohuotsikoita heille epämieluisista ehdokkaista. Kaikki tietävät jo miten suuri vaikutus niillä on kuin senkin että SDP,n ehdokkaat ovat olleet aina YLE,n ja HS,n erityiskohtelussa. Muitten puolueitten ehdokkaat ovatkin saaneet kyytiä sitten sitäkin enemmän! Keskustalle vinkkinä että eiköhän P Väyrystä ole lyöty jo muitten toimesta enemmän kuin lääkäri määrää ettei omien tarvitse siihen loan heittoon yhtyä. Kukaan meistä ei ole täydellinen mutta pitää osata myös tunnustaa toisen vahvuudet ja ansiot.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tarja voitti koska oli nainen ja toisella kierroksella, muutoin se olisi ollut Riitta Uosukainen, mutta suomenkielen puolustaja oli täysin mahdoton ehdokas Sanoma Oy:lle, monille muillekin, ja kun kannatus nousi yli 30% jätettiin gallupit julkaisematta ja aloitettiin valtava vyörytys Halosen puolesta ja Uosukaista vastaan.

Uosukainen ajoi opetusministerinä pakkoruotsin poistoa, ja valitsi opetushallituksen pääjohtajaksi pakkoruotsia vastustavan naisen. Tämä sai aikaan Tarja Halosen presidenttiyden. Uosukaisen mainetta ei sen lokaamisen jäljiltä pystynyt puhdistamaan enää kukaan, ei edes valtioneuvokseksi nimittäminen, taikka median nykyinen suhtautuminen.

Mahdoton esimies, äksy ja äkkipikainen. Ei omia mielipiteitä kunhan mennä liihottaa, ei ymmärrä poliitiikasta, elämästä tai mistään mitään. Mieskin on tyhmä vanha juoppo. Siihen aikaan, viimeisen kerran, media pystyi vielä määräämään puheenaiheet, kun puhutaan toisen kyvyistä ja toisen puutteista niin siinähän se sitten on. Enää tämä ei onnistu, ainakaan niin hyvin.

Ajatelkaapa itse, ennen kuin syytätte minua foliohatuksi.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

En oikein ymmärrä tuota Jani Pulkin kirjoitusta. Miten tuo kieliasia olisi ollut jokin ratkaiseva. Minä en muista että se olisi ollut mitenkään suuresti esillä. Paremminkin Elisabeth Rehn tyrmättiin suomenruotsalaisuutensa vuoksi ja vasemmiston naiset eivät laskeneet hänelle mitään arvoa. Siinä olisi ollut maalle naisellinen, edustava ja pätevä presidentti mutta punakone jyräsi panssareineen Ahtisaaren läpi. Jotain outoa tässä kansassa on kun on olevinaan porvarienemmistöinen niin silti vasemmistolaislähtöisiä presidenttejä on ollut jo 30vuotta!! Herätkää jo suomalaiset!

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kieliasiaa ei silloin nostettu esille, saman vaatiminenhan oli esillä eduskuntavaaleissakin, jopa julkisuudessa, mutta sanoman suhtautuminen kielivapautta vaativiin lienee kohtuullisen selvä.

Kielikysymyksestä ei missään tapauksessa haluttu, eikä haluta, vaalikysymystä, koska siihen sisältyy vain riskejä, RKP:läisestä näkökulmasta.

Miten Rehnin nousu niin pitkälle olisi ollut mahdollista RKP:n kannatuksella, omin voimin?

Ahtisaarta ei jyrännyt punakone, vaan kansalaismielipide, joka oli median masinoima. Tosin Ahtisaarella oli, syystäkin, laaja kannatus yli puoluerajojen. "Punakoneen" ehdokas oli Kalevi Sorsa, tätä syntiä, eli Sorsan jyräämistä ei Ahtisaari ole koskaan saanut esim. Lipposelta anteeksi. Lipponenhan käytönnössä esti Ahtisaaren uudelleen ehdolle asettautumisen, nolaamalla hänet vaatimalla esivaalia, Halosen kohdalla, jostain syystä, vastaavaa vaatimusta ei kuulunut.

Ahtisaari oli "polittikan" eli hyväveli korruption ulkopuolella, ja kun ei presidenttinäkään ymmärtänyt "maan tapaa" sai päätoimittajien vihat niskoilleen, Halonen on puolue broileri ja hänet jyrättiin ruotsalaisen rahan ja Erkon median sekä SAK:n lobbaamisen turvin. Noilla konsteilla valitaan yleensä kenet tahansa, Ahtisaarikin esivaalin voiton jälkeen.

Tähän Lipponenkin luottaa, raukka on vaan väärässä. Maailma on muuttunut.(Hope so)

Harri Rautiainen

Tapio Äyräväinen: "Olli Rehnin joku voisi jo taluttaa kentän laidalle."

Vähän toista viikkoa sitten Mikkelin Otavan Happy Jazzeissa Unto Hämäläinen talutti Olli Rehnin festivaalialueen laidalle asuntolan eteen. Unto oli huomannut kun pakkasin soittimet antiikkiautooni Erja Lyytisen setin jälkeen ja starttasin kohti Espoota. Hämäläisellä on hoksottimet kohdallaan ja silmää eleganssille. Mahtaisko Unto sopia Kepun pressaehdokkaaksi Ollia paremmin?

Tuula Hölttä

Antti : ”Siihen nähden, mitä käytännön työssä olen oppinut - ja 27 vuotta politiikassakin jotain on auttanut havaitsemaan kantapään kautta - ovat isoegoiset ihmiset yleensä jossain muualla kuin korkeimmissa asemissa.”

Näin varmaankin on. Paavo Lipponenhan toivoi joskus tulevansa valituksi EU:n johtotehtäviin, joihin häntä ei kaikesta pyrkimisestä huolimatta kuitenkaan valittu.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Tuula, kiemurtelet nyt ikäänkuin olisit Kiuruveeltä kotoisin. Tai Sonkajärveltä?

Isoegoiset ihmiset löytyvät itse asiassa suomalaisen politiikan ulkopuolelta, koska maassamme sekä kunta-alue- että valtakunnanpolitiikka on jo aikapäiviä ollut niin laadukkaassa seuranassa, ettei täällä isoegoisilla ole tilaa.

Sellaisesta on aikaa satakunta vuotta (kts Jukka Kemppisen päivän blogaus).

Ruotsissa niitä isoegoisia ehkä vielä on - ja Tanskassa???

Isoegoiset - sellaiset kuin Soros - ovat muualla kuin politiikassa.

Mitä nyt joskus hiukan käyvät bilbergeissään näyttäytymässä poliittisella mahdaatilla toimiville.

Ehkä tämä riitti selvennykseksi kannalleni, joka on - toistan! - enemmän mielipide kuin fakta.

Tuula Hölttä

:) No osa miusta on kieltämättä Kiuruveeltä kotoisin, ja nimenomaan se äidiltäni periytyvä työväenpuolueen osa, jossa isoisäni äiti oli Runnin kylpylän tietojeni mukaan nykyisen brändinkin aikaansaanut hierojatar ja kansanparantaja Sofia [Sohvi] Mähönen, jonka asiakaskuntaan kuului [ainakin jonkin aikaa] mm. Marsalkka Mannerheim.

Myös omat mielipiteeni ovat monta kertaa enemmän mielipiteitä kuin faktoja. Mut kahest asiast ainakaan mie en luovu, ja toinen on Suomen perustuslain kansalle turvaama valta. Ja toinen on se, että tulen elämäni ajan kunnioittamaan kaikkia heitä, jotka viime sodissa turvasivat meille jälkipolville tämän perustuslaillisen vallan säilymisen uhraamalla nuoruutensa, terveytensä ja henkensäkin puolustaessaan tätä maailman ainoalaatuisiin kuuluvaa perustuslaillista kansanvaltaa.

Reijo Tossavainen

Täällä toinen synnyinjuuriltaan Kiuruvedeltä...

Antti tuolla hieman ylempänä puhuu "kiemurtelusta". Omalta osaltani rohkenen vakuuttaa, että olen lähtenyt politiikkaan vastalauseena poliittiselle kiemurtelulle.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ukko oli aikoinaan Kuopijossa (1914-18) töissä (niin muuten minäkin 1969-75 - ja Kiuruveellä, Sonkajärvellä, Pielaveellä, Siilinjärvellä, Muaningalla, Nilsijässä, Varkauvessa, Lapinjärvellä, Rautavaaralla, Suonenjovella, Leppävirralla...) ja opetti, että jos haluat tunnistaa kuka on Kiuruveeltä, anna vaiston ratkaista.

Sillä assiijalla ei tievon kanssa ole mitään tekemistä.

Ukko jatkoi, että "jos haluat elämässä menestyä, älä tällä asialla isommin sitten lesota".

Tuula Hölttä

Tässä vielä lisäyksenä oma subjektiivinen mielipiteeni vuodelta 2003:

"EU:n perustuslain ”Kansanäänestystä puoltavat lausunnot (Seppänen, Tuori) vaikuttavat hyvin päteviltä. Paavo Lipponen on niin monta kertaa ilmoittanut haluavansa EU:n johtotehtäviin, ettei voi välttyä ajattelemasta, että hänellä on tässä asiassa todella "oma lehmä ojassa". Miksi demarit eivät halua "kuunnella" kansaa tässäkään asiassa suostumalla kansanäänestykseen, kun on kysymys niinkin suuresta asiasta kuin perustuslaista?”

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niin, Kimmo, on tullut täällä jo selväksi, ettei Ollilla ole mahdollisuuksia. Ollia voi puolustella sillä, että Rehnin on virkansa puolesta ollut pakko esitettyihin kysymyksiin vastata, niinkuin on vastannut. Mutta kun mies itse kutsui koolle tiedotustilaisuuden, jossa kertoo uskovansa Portugalin selviävän ilman EU-maiden tukea kahta viikkoa ennen hallituksen eroilmoitusta!
Siinä missä Soinin populismin ohuus joutuisi Lipposen käsissä koetukselle, ei Rehn Soinin ryöpytyksestä millään selviäisi. Sen verran aseita Rehn on selkäänsä tökittäväksi itse tielleen kylvänyt.

Mutta täytyyhän sitä koulukaveria vähän jeesata. Kimmo, Keskustalla on ongelma, jonka voisitte presidentinvaalissa lakaista lopullisesti: Älkää nimetkö omaa ehdokasta. Ilmoitatte ryhtyvänne tukemaan Soinia presidentiksi. Käytätte koko koneistonne (ei kuitenkaan rahaa) Soinin hyväksi.

Soinista tulisi Kepun tuella presidentti. Ja kun Soini on presidentti, ilman puheenjohtajaa jäävät Persut näivettyvät Halla-ahon ympärille jääviin halla-aholaisiin (4%) ja Keskusta kerää kampanjan hedelmät laariinsa laittamatta itse ropostakaan peliin. Rahaa säästyy ja äänimäärä kipuaa itsestään seuraavissa eduskuntavaaleissa taas yli 25%:n.

Ja mitä presidentin valtaoikeuksiin tulee, Soinin ollessa presidenttinä ei olisi suurempaa ongelmaa kaventaa presidentin valtaoikeudet tasolle, jolle ne kuuluisi saattaa. Poliittista tahtoa sille taatusti eduskunnasta riittäisi!

Pohjan Akka

Hieno strateginen suunnitelma, mikä tarvitsee vain rohkeutta toteuttamiseen.

Keskustalle presidenttikilpa on pelkkää rahan hukkaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Se on kyllä osuvasti sanottu tuo: "Lipponen ryminällä kehään."

Jos Lipposesta tulisi presidentti, Suomi olisi yhtä ryminää. Härkäpäinen herra rymistelisi kaikki nurkat. Ehkä se etsisi sitä "vallan ydintä".

No eipä näissä muissakaan kanditaateissa ole kehumista. Tiukasti omien viiteryhmiensä pintaan liimautuvat niin Niinistö kuin Haavistokin. Ei heistä ole koko kansan "arvojohtajiksi".

Niinistölle talouden todelliset realiteetit ovat alkaneet paljastua vasta viime vuosina. Hän tavailee ensimmäisiä lauseitaan siitä, etteivät "sofistikoituneet finanssi-instrumentit" todellakaan merkitse muuta kuin täydellistä järjettömyyttä.

Haavisto on ulalla normaali-inhimillisyyden suhteen. "Vihapuheet pitää saada loppumaan. Puheet ovat tekoja", hän esittää. Ihan tosissaan.

Mikä on tällainen presidentinvaali, jossa kaikki ehdokkaat ovat ihan omassa mutasarjassaan tarjoten itsekukin omanlaista inhimillistä pienuuttaan yleiseksi johtotähdeksi?

Eno Le Nuija

Ja taas sitä mennään pää edellä tiiliseinään. Ette sitten oppineet mitään eduskuntavaaleista.

Eduskuntavaalien alla ette tienneet mitään äänestäjistänne, vaan syyditte ylhäältä alaspäin propagandista eu - sontaa. Ei mennyt läpi, vaan kärsitte kaikkien aikojen tappion.

Ja nyt te olette toistamassa samaa virhettä tukemalla Rehniä presidenttiehdokkaaksi. Eikö tyhmyydellä ole mitään rajaa.

On myönnettävä, että Rehn on joutunut toimessaan vähän sijaiskärsijäksi, mutta millä ilveellä te vakuutatte äänestäjänne siitä, että presidenttinä Rehn ajaisi ensisijaisesti Suomen etua orientoituessaan täydelliseksi EU - mieheksi.

Ei taida ihan Kepun vaalikassa riittää, eikä muuten onnistuisi, vaikka saisitte vakausrahastolta mainosrahaa vaikkapa muutaman miljoonan.

Mutta siitä vaan - presidentinvaalien yksinumeroisen prosenttifiaskon jälkeen ei puoluejohdon tarvitse ensi kesän puoluekokousta odotella - se on nimittäin kengän kuva takalistossa.

Ja oikeinhan se on onkin, sillä tyhmyydestä on syytä sakottaakin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Paljon me muut, kuin keskustalaiset, olemme Väyrystä haukkuneet vuosien saatossa.
Tänään ihmetyttää, eikö keskustalaiset näe, että että me muut olemme hyväksymässä sitkeän Väyrysen?.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tämä on totta, aikasemmin aina ajttelin turvapaikanhakua tanskantädin tai ruotsintädin helmoista jos Pave olisi pressana. Nyt saattaisin olla vaikka salaa tyytyväinen. En kyllä silti äänestäisi, paitsi jos olisi toisella kierroksella Lipposta vastassa, silloin voisin vaikka ilmoittautua täysipäiväiseksi vaalityöntekijäksi Väyryselle.

Touko Apajalahti

Eli oikeasti haluatte presidenttiehdokkaaksi miehen, jonka ajamaa euron pelastuspolitiikkaa samaan aikaan voimakkaasti kritisoitte?

Toimituksen poiminnat