kimmotiilikainen

Hallitusohjelma kuin Hölmöläisten peitto

Kun hallitusohjelmaa lukee tarkemmin tulee mieleen vanha satu hölmöläisten peiton jatkamisesta.

 

Otan tähän kaksi ensimmäisenä silmään osunutta esimerkkiä ja pahoin pelkään, että tarkemmin ohjelmaa lukiessa esimerkkejä löytyy lisää.

 

Hallitus lupaa lisätä ”nuorille kohdennettuja työllisyyttä edistäviä toimia” 60 miljoonalla vuodessa. Rahaa voitaisiin käyttää mm. ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoihin, oppisopimuskoulutukseen ja työpajatoimintaan. Hyvä. Kuulostaa hienolta.

 

Mutta hetkinen, katsotaanpas menoleikkauksia. Leikkauspuolella opetusministeriöstä leikataan ammatillisesta koulutuksesta ja oppisopimuskoulutuksesta 57 miljoonaa. Kun ensin säästetään ja sitten lisätään sama raha samoihin asioihin uudelleen ristittynä, niin mitä jää käteen? Plus miinus nolla.

 

Veikkaan, että lähipäivinä lehdet täyttyvät demariedustajien puoluetoimiston kopiokoneella tehdyistä mielipidekirjoituksista, joissa juuri näitä lisäyksiä nuorisotyöllisyyden hoitoon hehkutetaan, mutta unohdetaan mainita vastaava säästö samoista kohteista.

 

Ja vielä huimempi esimerkki silmänkääntötempusta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen lisätään mahtipontisesti 145 miljoonaa euroa vuodessa erilaisiin kuntien järjestämisvastuulla oleviin palveluihin. Ja samaan aikaan kuntien palveluiden rahoittamisesta leikataan säästötoimena 631 miljoonaa. Tässä tapauksessa leikatusta palasta on enää neljännes jäljellä toiseen päähän ommeltavaksi.

 

Tuntuu myös, että hallitusohjelman tekstit ovat peräisin sixpackin ensiyrityksen ajoilta suoraan toreilta kerätyistä unelmista. Ja mitäpä niitä hyviä tarinoita muuttamaan, vaikka toisella yrittämällä paljastui, että rahat eivät riitäkään.

 

Vai mitä sanotte tästä (siteeraus hallitusohjelmasta):”Suomen menestyksen ja hyvinvoinnin kasvu on riippuvainen laajasta sivistyksestä, ammattitaidosta ja korkeasta osaamisesta. Hallitus huolehtii koulutuksen, osaamisen ja tutkimuksen riittävästä rahoituksesta.”

 

Tekstin perusteella luulisi, että koulutukseen lisätään rahaa, mutta ei. Hallitus leikkaa yhteensä 300 miljoonaa euroa perusopetuksesta, lukioista, ammatillisesta koulutuksesta, ammattikorkeakouluilta, yliopistoilta ja Suomen Akatemialta.

 

Uskallankohan lukea eteenpäin? Taivas varjele mitä sieltä vielä tulee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi leikkaukset on pakko tehdä?

Vain ja ainoastaan, koska kepun ja muun oikeiston vastuuton ja lyhytnäköinen huseearus viime hallituksessa pakottaa siihen. Ennen kun astuitte valtaan, maan talous oli plussalla.

Oletko ylpeä itsestäsi ja puolueestasi, jonka ansiosta Suomesta tuli maailman suurin eriarvoistaja?

Otankin kommentin talteen: sinmulla on sensuuri päällä. En edes kysy, mikä kaikki ei kestä päivänvaloa blogissasi.

Aa Koo

Leikkauksia ja veronkorotuksi joudutaan tekemään vain ja ainoastaan velkaan perustuvan rahajärjestelmän vuoksi. Joka ikinen euro joka meillä taloudessa pyörii, on jonkun yksityiseltä pankilta ottama korollinen laina. Siksi kurjuus vain lisääntyy.

Käyttäjän Immukka kuva
Pekka Immonen

Komenttissa kihisee viha, joka kohdistuu epäoikeudenmukaisesti yhtä puoluetta kohti. Demokratia on muutosvoima jolla kansalaiset pääsevät purkamaan poliittisia paineitaan. Nyt oli Perus-suomalaisten vuoro niittää ääniä, samaan tapaan kuin kuusikymmentäluvun lopussa vennamolaiset saivat paljon protestiääniä.

Kohta on uudet vaalit, uudet hallitukset ja todennäköisesti Keskustapuolue on mukana kantavana voimana, joka huomioi myös muun Suomen intressejä eikä pelkästään mukavuudenhaluista ja itsekeskeisestä "miljoonakolmiota" , joka ei osaa arvoa jalostaa vaan kuluttaa itsenä tyydyttämiseksi ja vie kansallista elinvoimaa niiltä alueilta joita eniten pitäisi vaalia ja tukea.
Eheyttämispolitiikka kunniaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Höpöhöpö

On aivan turhaa syyttää yksin Kepua. Kyse on uuslibertaarisesta yksityistämispolitiikasta, jota on jatkettu johdonmukaisesti Kalevi sorsan viimeisestä ja Mauno Kiviston kruunaamisesta lähtien. Sitä ovat olleet toetuttamassa Persuja lukuunottamatta KAIKKI puelueet - ihan kansan vaaleissa antamalla tuella.

Toimenkin mahdollisuus olisi - mitään pakkoa leikkauksille ei ole. mutta sitä mahdollisuutta, tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden lisäämisen ja tuloerojen kaventamisen linjaa, ei kukaan uskalla edes ehdottaa.

Käyttäjän kimmotiilikainen kuva
Kimmo Tiilikainen

Hei Katriina, kaikki kirjoittamani kestää päivänvalon ja nyt asetukset ovat kohdallaan eli kommentit tulee näkyviin.

Jukka-Pekka Vasara

jos kepu olisi mukana niin ainoa ero olisi jonkun maanviljelyyn liittyvän veronmaksajien kustantaman etuisuuden lisääminen budjettiin parilla siltarummulla höystettynä. Rahanlapioiminen E-Eurooppaan ja Afrikkaan ym. herkut ovat kepulle yhtä tärkeitä kuin muillekin hallituksessa nyt istuville vasemmistopuolueille.

Ari Ohvo

Sillat on kivoja kun ne säästää pitemmän päälle rahaa losseihin nähden ja niiden yli pääsee nopeasti yli. Aika jännästi laitat maaseudun ja Afrikan yhtä turhiksi sijoituskohteiksi. Melkein kuin pitäisit maaseutua turhanpäiväisenä paikkana, jossa ei asu suomalaisia ja samalla viittaat ettei maaseutuun kannata sijoittaa.

Tottakai kannattaa sijoittaa maaseutuun. Sieltä tulee paljon asiakkaita teidän kaupunkilaisten kauppoihin ja vielä opiskelijoita ainakin käymään teidän p*askaläävissä korkeaan hintaan. Maaseudulla ei vastaavissa paikoissa pidettäisi edes sikoja, mutta mikäs siinä, sijoiltahan me teille näytämme muutenkin. Me "sivistymättömät" maalaiset siis.

Jukka-Pekka Vasara

En kannata tukiaisia, terveestä elintarvikkeiden hintasosta voisin keskustella. Aivan turha höpöttää jostain kepun saavutuksista maaseudun "pelastamiseksi", kepun ns. tuki on ainoastaan tuhonnut maaseutua eriarvoistamalla, demoralisoimalla ja jäykistämällä rakenteita. Tulokset puhuvat puolestaan.

Reijo Tossavainen

Taitaa olla Kimmolta ensimmäinen kirjoitus US:n blogipalstalla. Tervetuloa!

Pohjan Akka

Samoin: Tervetuloa, ja toivottavasti otat itsekin osaa väittelyihin täällä - toisin kuin Vapaavuori tai Soininvaara.

Pohjan Akka

Kiinnität huomiota ihan oikeisiin kohtiin.

Toki kustannuksia voi vähentää
ammatillisesta ja muusta koulutuksesta sekä oppisopimuskoulutuksesta, mutta sitten täytyy todistaa,
että oppilasmäärät pienentyvät.
Siihen en usko.
Päin vastoin, nykyaikana ihmiset kouluttautuvat työelämänsä aikana
kolmeen ammattiin, vähintään kahteen alaan.
Siis työvoiman kilpailukyvystä
eli kouluttautumisesta yritysten tarpeiden mukaan
pitää pitää huolta,
eikä kaikkea voi sälyttää yritysten maksettavaksi.
Oppisopimuskoulutus paikkaa heikkotasoista perusammattikoulutusta. Siihen pitää lisätä rahoja, ei vähentää,
varsinkin jos aiotaan yhdessä yritysten kanssa noukkuia työelämään
ne 50 000 kadonnuta nuorta. Se on lähes yksi ikäluokka.

Köyhyyden poistamisen ykköstoimi
on kouluttaminen ja kasvattaminen työlliseksi veronmaksajaksi.
Vasta kakkosena tulee perustoimeentulorahan lisääminen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Koitat näemmä itse silmänkääntötemppua. Kokeneena kansanedustajana tiedät varsin hyvin, että tietyn hallinnonalan leikkaukset ja tiettyyn palveluun laitettavat lisäpanostukset eivät ole ristiriidassa elleivät leikkaukset koske juuri tuota palvelua. Tällaisella toiminnalla on ihan oma termikin, nimittäin kyse on painopisteen muutoksesta hallinnonalan sisällä.

Ari Ohvo

Erittäin hyvin kommentoitu. Jälleen ei pysty sanomaan mitä oikeasti on politiikassa tapahtumassa kun numeroita pyöritellään salaa kabineteissa ja sitten tullaan kertomaan että näin monta käpyä lisätään tähän koriin kun ensin otetaan näinmonta pois samannäköisestä korista.

Juha Kuronen

Newsflash!

Onko suomessa yhtään verovelvollista (henkilöä, yritystä, yms)
joka ei maksaisi veroja ja jolla ei olisi vähennyksiä?
Puhumattakaan välillistä rahan jaosta... (virkamies ostaa leipurilta pullaa)

Paljonkohan Viro säästää ihan sillä että sen verotus on niin yksikertainen?

Jaakko Häkkinen

Hyviä havaintoja Kimmolta. Kovin on hätäisesti kokoon kursittu hallitusohjelma... Varmasti tullaan näkemään juuri sitä, että hallituspuolueet viittaavat vain saavutuksiinsa eivätkä lainkaan siihen peiton toiseen päähän.

Kävi niin kuin ounastelinkin: kun joka suuntaan vedetään, ei edetä mihinkään.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Kepun ja Kokoomuksen aikaansaannokset viime vuosilta on köyhien määrän nousu kahdestasadastatuhannesta miljoonaan.
En sinuna paljoakaan arvostelisi muita. Tosin ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen ihminen kun toista jo pystyy arvostelemaan, katso vaikka keskustan vaalitulosta. Olisitte te tehneet jotain asiolle.
Olet kuin jalkapalloileva exex arkkipiispa, joka virassa ollessaan ei suutaan saanut auki, mutta eläkkeelle päästyään puuttui hanakasti erilaisiin ongelmiin.
Kovasti muistuttaa sinunkin ulkokultaisuuttasi, huom. vaikka nykyisestä hallitusohjelman kelvottomuudesta olemmekin samaa mieltä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miksi alv:n korotus korvattiin valmisteveron korotuksella ? Melkein sama asia toisinpäin. Voisi alvia porrastaa tuoteryhmittäin siten, että kalliita yksittäistuotteita ostorajaltaan esim. 1 000 € kuormitettaisiin alv 25 %, vielä kalliimpia 30 %, vielä kalliimpia 35 % jne... Tällä olisi saavutettu sitä oikeudenmukaisuutta, mitä eri ohjelmissa tavoiteltiin kansalaisetn maksukyvyn ollessa verotuksen perusteena.
Tämä voi koskea myös elintarvikkeita seuraavasti; sisäfileet ym.kalliit lihat olisivat eri veroasteissa. Rasvaisiin lihatuotteissin lisää alvia olivatpa halpoja tai kalliita. Tuotteisin, jotka sisältävät kaikki mahdolliset e-koodit lisää alvia terveysperusteisesti jne. Tästä saataisiin kunnon keskustelu ja poru.
ps.Perinteisen joulukinkun, jossa on luomuna 5 cm kunnon ihraa jättäisin tämän keskustelun ulkopuolelle.

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Onneksi olemme sijoittaneet rahaa Kreikkaan.

Aku Ankka

Yes, siellä siitä pidetään hyvää huolta, ja maksetaan korkojen kanssa takaisin meille, heti kun vähänkään pyydämme! On se Kataisen Jyrki viisas mies!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yksinkertaisesti: Se ja sama, kuka on vallassa, jollei hän ymmärrä, että työtön nuori tulee yhteiskunnalle kaikkein kalliimmaksi.
Parempi päästää työnsä tehnyt väestö eläkkeelle ajoissa, jos haluavat, kuin että luoda kaksikymmenvuotiaista eläkeläisiä.
Eläkkeelle lähtijä avaa aina nuorelle työpaikan.

Pohjan Akka

Eläkkeelle lähtijät eivät läheskään aina avaa työpaikkaa nuorelle.
Miksi eivät?
Siksi, että he ovat tehneet sellaista työtä,
mitä kukaan nuorempi ei ole opetellut tai halua tehdä.
Tämä koskee erityisesti niitä 58 000 yrittäjää,
jotka ovat jäämässä eläkkeelle.
Kaava näyttää kulkevan niin, että itse yrittäjän lisäksi
eläkkeelle jää 1-3 työntekijää.
Uudet työpaikat tulevat sitten johonkin liukuhihnaketjuun kaupan tai muulla alalla, jossa omistaja on ulkomainen.
Tai sitten koko palvelu loppuu tykkänään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eikös tuohon tule päälle lisäksi vielä ainakin suojatyöpaikat ja eläkevirat jotka poistuvat sitä mukaa kun eläköityminen etenee.

Aku Ankka

Juu, ei Kepulta olisi sen viisaampaa tekstiä tullut, mutta tervetuloa, Kimmo, kuitenkin! :)

Kepun helmasynti on mielestäni aina ollut, että se ei K-linjan aikaa lukuunottamatta koskaan ole ollut yleispuolue, vaan vain maanviljelysihmisten ahne etujärjetö. Keskustan poliitikkoja ei ole kauheasti kiinnostanut, mitä tapahtuu kokonaisuudelle, kunhan tapahtumista on etua heidän kannattajilleen. Sellainen on huonoa politiikkaa, ja tismalleen samanlaista tekee esim. RKP.

Mutta hölmöläisten hallitus olisi totisesti voinut säästää mutamasta ihan oikeastakin asiasta, ja sitten investoida em. asioihin helposti ja hyvillä mielin. Mielestäni olisi pitänyt

- lakkauttaa pakkoruotsi
- lakkauttaa koko maan kaksikielisyys, ja jättää alueellinen
- lopettaa kaikkien passittomien ja viisumittomien maahan päästäminen
- lopettaa täällä olevien ulkomaalaisjuuristen anomat perheenyhdistämiset
- poistaa asteittain maatalouden kansalliset tuet
- alkaa karsia ylisuurta hallintoa
- lakkauttaa veroja ja maksuja, joiden kontrollointi maksaa enemmän kuin maksu tuottaa
- lopettaa kaikki kulttuurin ja urheilun tukeminen, koskee myös taidekoulutusta.

Aa Koo

Edelleen kysyn: Miksi valtion pitää lainata rahaa pankista korkoa vastaan?

Pohjan Akka

Hei Kimmo,

kun tänään on ilmaantunut tuo eduskuntalähtöinen lainsäädäntömahdollisuus, niin tuli mieleen kysyä:
Mitä olisivat sellaiset asiat,
joissa Keskusta voisi olla aloitteellinen
ja kerätä yli 100 nimeä eduskunnasta
saadakseen vireille asian tai lain, jota ei ole hallitusohjelmassa?

Käyttäjän kimmotiilikainen kuva
Kimmo Tiilikainen

Hei, varmasti tällaista aloitteellisuutta tulee, ei vielä arvaile missä asiassa. Esimerkiksi viime vaalikauden lopuksi keskustalainen Inkeri Kerola keräsi yli 100 nimeä alkoholin mielikuvamainonnan rajoittamiseksi, mutta asiassa ei löytynyt yhteisymmärrystä kokoomuksen kanssa joten asia kariutui.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Kysymys Tiilikaiselle; mikä logiikka on siinä että vasemmisto päästetään hallitukseen vaikka edustavat eduskunnan selkeää vähemmistöä? Miksei porvarilliset puolueet joihin myös Keskusta kuuluu voi mennä vaaleihin koalitiossa jolloin kansan enemmistön tahto tulisi selväksi jo vaali-iltana samoin kuin hallituskin? Tästä on kysymys sanoisi eräs T.Soinikin. Vastausta monen muun lailla odottaen.

Käyttäjän kimmotiilikainen kuva
Kimmo Tiilikainen

Hei, kuten varmaan huomasit, niin sixpackin kariuduttua teimme vakavan yrityksen saada kokoomuksen, keskustan ja soinilaisten hallitus kasalle, mutta Soini sanoi sille pohjalle ei. Sen jälkeen Kataisen ainoa mahdollisuus säilyttää pääministerin paikkansa oli pyytää kiltisti sdp ja vasemmisto takaisin hallituspohjaan.

Jako porvarillisiin ja sosialistisiin puolueisiin ei ole oikein relevantti Suomessa. Perussuomalaiset ovat ilmaisseet olevansa keskustalainen puolue ja jään odottamaan millaista heidän keskustalaisuutensa on. Mutta jos luotetaan Soinin ilmoitukseen tässä asiassa, niin meillä on vaalitappion saanut historiallisen pieni vasemmisto sekä vaalitappion kokenut oikeisto, jotka käytännön pakosta muodostavat hallituksen. Väliin jä iso poliittinen keskusta, joka vaaleissa jakaantui kahteen lähes samansuuruiseen ryhmään ja osittain sen vuoksi kumpikaan ei ole vaikuttamassa hallituksen linjaan.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Kiitos vastauksesta. Olen ikäni seurannut politiikkaa. Jos rohkenen monen muunkin puolesta sanoa niin kyllä sitä yksituumaisuutta pitäisi ruveta viimeistään tämän näytöksen jälkeen löytymään sanotaan nyt sitten vaikka keskusta-oikeistolaisilta puolueilta. On irvokasta kun yhä vähenevän kannatuksen saaneet vasemmistopuolueet ovat molemmat hallituksessa ja vielä suhteettoman suurella painoarvolla. Olen peräänkuuluttanut koalitiosysteemiä joka olisi reilu ja oikeudenmukainen. Nythän vasemmisto tietysti tätä vastustaa ja senhän ymmärtää; sillä ei olisi näillä näkymin vuosiin mitään asiaa hallituksiin. Ei kai vaan Keskusta tätä asiaa karsasta?!

Toimituksen poiminnat