kimmotiilikainen

Ympäristöyhteistyö Venäjän kanssa tärkeää

Venäjä on Suomelle tärkeä yhteistyö- ja kauppakumppani. Naapurimme suhtautuminen ja teot Ukrainan kriisiin liittyen ovat viilentäneet länsimaiden ja Venäjän välejä. EU:n ja Venäjän toisilleen langettamat talouspakotteet jähmettivät taloudellisia suhteita.

EU:n piirissä halukkuus keskustelun ja yhteistyön lisäämiselle Venäjän kanssa vaikuttaa kasvavan. Tämä on tärkeää, sillä ilman vuoropuhelua ja kanssakäymistä ei ratkota konflikteja eikä poliittisia kriisejä.

Suomi on pitänyt johdonmukaisesti yllä yhteyksiä Venäjään. Olen vajaan kahden vuoden aikana neuvotellut Venäjän ympäristöministeri Sergei Donskoin kanssa seitsemän kertaa. Asialistalla ovat olleet niin Itämeren suojelu, ilmasto, luonnonsuojelu, jätehuolto kuin kiertotalous.

Yksi keskeinen projektimme on Pietarin lähistöllä sijaitsevan Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan vaarattomaksi tekeminen. Alueella on miljoonia tonneja vaarallisia jätteitä, joiden vuoto Suomenlahteen on estettävä pysyvästi. Seuraava askel on valtavien jätealtaiden näytteiden otto ja analysointi, jotta oikeat jätteiden käsittelytavat löytyvät. Ministeri Donskoi perehtyi suomalaisten yritysten osaamiseen maaliskuisella Suomen vierailullaan. Uskon tämän tuovan bisnestä maidemme välille.

Ympäristöyhteistyöllä on myös suuri poliittinen merkitys. Siksi se on nostettu vahvasti presidentti Niinistön ja presidentti Putinin keskusteluihin niin viime vuonna kuin viime viikolla Savonlinnassa. Kollegani Donskoin kanssa olemme olleet mukana näissä neuvotteluissa ja kertoneet edistysaskeleista.

Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtaja Suomesta tuli toukokuussa, tarjoaa foorumin käytännön yhteistyölle myös ilmastokysymyksissä. Myös kauppamme Venäjän kanssa on kasvanut kevään 2017 aikana viidenneksen verrattuna viime vuoteen ja matkailu on kääntynyt nousuun.

Kansainvälisiä kriisejä ei ratkaista eristämällä Venäjää tai ketään muutakaan. Kansainvälisten pelisääntöjen rikkomuksia ei pidä hyväksyä, mutta ympäristöyhteistyötä on voitava tehdä vaikeinakin aikoina. Samalla se parantaa mahdollisuuksia poliittisten ristiriitojen sovittelulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"Yksi keskeinen projektimme on Pietarin lähistöllä sijaitsevan Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan vaarattomaksi tekeminen. Alueella on miljoonia tonneja vaarallisia jätteitä, joiden vuoto Suomenlahteen on estettävä pysyvästi. Seuraava askel on valtavien jätealtaiden näytteiden otto ja analysointi, jotta oikeat jätteiden käsittelytavat löytyvät"

Näistä valtavista jätealtaista on puhuttu vuosia, oikeastaan vuosikymmeniä. Tähän asti ei siis ole tehty mitään ongelman ratkaisemiseksi. Nyt on päätetty että otetaan näytteitä ja analysoidaan niitä.

Vaikuttaa siltä, että venäläinen osapuoli ei aiokaan tehdä mitään. Suomi ja EU tutkivat näytteitä ja maksavat puhdistustoimenpiteet.

Eikö ole naivia kuvitella että jos me maksamme Venäjän jätteiden puhdistusta, Venäjästä tulee rauhantahtoinen ja ystävällinen naapuri?

Juha Hämäläinen

Miten Suomen Enregiaministeri ja ministeriö on valmistautunut USAn tekemiin uusiin pakotteisiin ?

Tuo ympäristöohjelman läpivienti ei liene vielä vaarassa, mutta miten on energiayhteistyön kanssa ja miten mahdollisesti katkeavaan Venäjän energiatuontiin on aiottu reagoida ?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venäjän kaupalla ei ole enää Suomelle suurta merkitystä. Nyt olisi poliitikkojenkin aika jo hiljalleen lopettaa tabu Venäjän tärkeydestä kauppakumppanina Suomelle. Kaikki mitä Venäjältä tuodaan on korvattavissa muualta.

Suomen vienti on suurinta Saksaan, jonne kaupanvaihdossa vietiin tavaraa 6,93 miljardin euron arvosta. Toisena oli Ruotsi (5,07 miljardia euroa), kolmantena Yhdysvallat (3,46 miljardia euroa) ja neljäntenä Alankomaat (3,24 miljardia euroa).

Venäjä (hyvä kauppakumppani) oli vasta sijalla viisi, viennin arvo oli 2,86 miljardia euroa. Kiinaan vienti oli arvoltaan 2,31 miljardia euroa. Suomi vei siis esimerkiksi Atlantin taakse Yhdysvaltoihin 20 prosenttia enemmän kuin maarajan taakse Venäjälle.

Kauppa Venäjän kanssa on ollut epätasapainossa vuodesta 1970 lähtien. Nyt kauppavaje lähentelee jo kolmea miljardia euroa. Miksi ? Siksi, koska Venäjä ei ole hyvä kauppakumppani. Venäjä pitää itsestään selvänä, että Suomi ostaa energian Venäjältä, mutta samalla jättää huomioimatta kansainvälisen hyvän kauppatavan mukaisen kahden maan väliseen kauppaan liittyvän tasapuolisuuden huomioimisen.

Suomen tulisi saada kauppavaje tasapainoon Venäjän kanssa kohdentamalla esim. energian Suomeen tuonti muualta kuin Venäjältä kunnes tasapaino on saavutettu.

Kaikissa valtiovierailuissa ja korkean tason yhteydenpidossa kärkipoliitikot ja virkamiehet julistavat Suomen ja Venäjän välisen kaupan kehittämistä. Mitään ei ole tapahtunut Venäjän puolelta. Kauppa on ollut lakusuunnassa jo yli 40 vuotta.

Juha Hämäläinen

Lukujenne mukaan meillä on kauppaa Venäjän kanssa kaikkiaan 5,86 miljardia.

Venäjältä tulee pääosin energiaa, josta osa maksetaan viennillä.

Riittääkö vaja kuusi miljardia korvaamaan energiatuonnin jostain muusta lähteestä ja mistä ?

Meuhkata osaa kuka vaan, mutta vaihtoehtoja tässä kaivataan, ei syyllisiä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Olen täysin samaa mieltä siitä, että ympäristöyhteistyö Venäjän kanssa on erittäin tärkeää. Toivoisin vain, että Venäjä itse maksaisi hieman enemmän ongelman ratkaisemiseksi. Etenkin kun muistetaan, että maalla on kuitenkin paljon rahaa panostaa asevoimiinsa.

Juha Kuittinen

Hallinto- ja kansainvälisten asioiden johtaja Ismo Tiainen ympäristöministeriöstä:

"On tehty selväksi, että Suomi ei anna tähän rahaa, eikä taannoista lähialuerahoitusta enää ole." (Krasnyi Borin jätealtaat)

https://yle.fi/uutiset/3-9746548

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

EU:n rahoilla on tehty teitä Karjalan tasavaltaan. Entä saako Venäjä EU:lta rahaa ympäristöhankkeisiin?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Siis Venäjäkin on EU:n jäsen. Mistähän lähtien...
"Yhteistyö" EU:n ja Venäjän kesken sujuu varmaan hyvin. Yhtä rehellisiä molemmat.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Venäjä on Suomelle tärkeä yhteistyö- ja kauppakumppani".
Pitää lukea niin, että "Suomi on tärkeä rahan lahjoittaja Venäjälle".
Näyttää olevan niin, että "yhteistyö" tarkoittaa Suomen aina maksavan Venäjälle ja rahojen katoavan jälkiä jättämättä.

Suomi maksoi vuosia Pietarin jätevedenpuhdistamoa, Suomi maksaa Vuoksen juoksutuksista "vahingonkorvausta" Venäjälle jos Suomessa sataa liikaa http://www.uutisvuoksi.fi/Online/2016/11/20/Kun%20... .
Nyt Tiilikainen haluaa Suomen maksavan Sosnovyi Borin saasteistakin Venäjälle. Onnettomuus siis olikin Suomen syytä ?

Vaan eipä ole Suomi ainoa Venäjän huijaama maa. Yritin löytää juttua USA:n ja Venäjän yhteisestä jääpoijuhankkeesta ehkä v. 2009. Silloin Venäjän suurin jäänmurtaja kävi laskemassa amerikkalaiset jääpoijut muistaakseni Jäämerelle tai Beringin salmeen tai -merelle. Kun ne seuraavana vuonna olisi pitänyt käydä nostamassa ylös, mikään aika ei muka sopinut venäläisille ja jenkit menettivät jääpoijunsa. Googlen "osumat" kertoivat vain jääkiekkotuloksia ja muuta hömppää.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ympäristöyhteistyö;:
Russki paskoo ja suomalainen veronmaksaja maksaa,,kyllä russki saisi alkaa oman pyllynsä pyyhkimään !

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

"Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtaja Suomesta tuli toukokuussa, tarjoaa foorumin käytännön yhteistyölle myös ilmastokysymyksissä."

Se, mitä presidentti Niinistö on esittänyt yhteistyöksi mustien nokipäästöjen eliminoimisen osalta, antaa mielestäni hyvän lähtökohdan laajemmallekin yhteistyölle asianmukaiseksi paneutumiseksi koko ilmastonmuutosongelman osalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yleensä Suomen kansainvälinen yhteistyö on tarkoittanut että Suomi maksaa ja toinen ottaa hyödyt.

Toimituksen poiminnat