kimmotiilikainen

Sähköautojen tulo voi yllättää

Liikenne tuottaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonekaasuista.

Sipilän hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Suurin osa päästöistä syntyy maanteillä, joten ympäristöystävällisten ajoneuvojen yleistyminen on keskeistä. Tärkeää on myös parantaa liikenteen energiatehokkuutta sekä kehittää joukkoliikennettä ja uudenlaisia liikkumispalveluja.

Sähköautot ovat sekä vähäpäästöisiä että energiatehokkaita.

Autonvalmistajat panostavat voimakkaasti niiden kehittämiseen. Esimerkiksi Renault arvioi, että sähköautojen elinkaaren aikaiset kustannukset putoavat niin, että jo 2020-luvun alussa sähköauto voisi olla kokonaiskuluiltaan kuluttajalle polttomoottoriautoa edullisempi. Suomessa sähköauton hankintaan kannustaa myös autojen päästöpohjainen verotus —  pienipäästöisen menopelin ylläpito tulee huomattavasti bensasyöppöä edullisemmaksi.

Liikenteen sähköistyminen ei yksin ratkaise päästöhaastetta.

Edistykselliset biopolttoaineet ovat nopein keino pienentää päästöjä nyt liikenteessä olevissa autoissa. Niitä voidaan valmistaa esimerkiksi metsäteollisuuden sivuvirroista ja monista jätteistä öljyn sijaan. Myös biokaasuautot yleistyvät.

Hallituksen tavoitteena on nostaa uusiutuvien polttoaineiden osuus 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tässä olemme samoilla linjoilla muiden Pohjoismaiden kanssa. Ruotsissa tavoitellaan biopolttoaineiden sekoiteosuuden nostamista jopa 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä ja Norjassa 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan monia keinoja. Edullinen verotus ja infrastruktuurin rakentaminen yhdistettynä autoalan intoon kehittää sähköautoja johtaa toivottavasti niiden ennakoitua nopeampaan yleistymiseen markkinaehtoisesti ilman veronmaksajien mittavaa tukea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (143 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Entäse sähköriippuvaisuus, miksei biokaasuauto?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Sähköautot ovat sekä vähäpäästöisiä..."
Plussaa ministerille, ettei väitä sähköautoja päästöttömiksi. Päästöthän syntyvät sähkön tuotannossa ja akkujen valmistuksessa. Jälkimmäiset voivat olla merkittäviä saastelähteitä.

Suomeenhan sähköautot sopivat huonommin kuin vaikkapa Keski-Eurooppaan. Tämä tarkoittaa, ettei niitä kannata vielä pyrkiä yleistämään täällä.
1) Meillä ei ole kaupunkisaasteongelmia, koska ei ole suurkaupunkejakaan
2) Sääolot ovat sähköautoille epäsuosiollisia
3) Tuontisähkö syö kansantaloudellista kannattavuutta kotimaisiin biopolttoaineisiin verrattuna.
4) Maamme pitkät välimatkat vaativat sitten perheelle vielä toisen, oikean auton, jos perhe vähänkin matkailee autolla.

Sähköauto ei ole ainoa vaihtoehto.

Toyota lupasi 2014 luopua sähköautoista:
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/2014...

Eikä tämä edes riitä, vaan Toyota lupasi 2015 luopua myös polttomoottoreista vuoteen 2050 mennessä:
https://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/toyot...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vetyä liikennepolttoaineeksi onkin ideoitu ja kehitetty jo 70-luvulta asti. Toivotaan että Toyota viimein saisi tällaisen auton kaupallisesti kiinnostavaksi.

Kovasti nyt odotellaan, lunastaako Tesla lupauksensa uusista sähköautomalleista.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Tesla kehuskelee suurilla tilausmäärillä ja samaan aikaan firman terävimmästä päästä lähtee porukkaa muiden haasteiden pariin. Miten lienee Teslan rahoitus hoidettu. Ei asiat ole alkuunkaan hoidettu, kun valmistusta ollaan vasta aloittamassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Liikenne tuottaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonekaasuista."

==> Liikenteen ulkopuolella syntyy 80% Suomen kasvihuonekaasuista.

Tämä ei ole tavoitteiden (eikä edes keinojenkaan) tyrmäämiseksi. Mutta se on muistutukseksi, että aina pitää ajatella myös kokonaisuuksia. On liian helppoa (populistista) valita myönteisen mielikuvan ratkaisu ja unohtaa sivuvaikutukset.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Ja aivan sama vaikka 20% päästöistä tuleekin liikenteestä. Sähköautot eivät sitä muuta mihinkään. Päästöjä tulee edelleenkin saman verran. Ei sähkö tule Tiilikaisellekaan seinästä. Kyllä se voimalassa tehdään.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Ja aivan sama vaikka 20% päästöistä tuleekin liikenteestä. Sähköautot eivät sitä muuta mihinkään. Päästöjä tulee edelleenkin saman verran. Ei sähkö tule Tiilikaisellekaan seinästä. Kyllä se voimalassa tehdään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ajatus siitä, että ajetaan aurinko- ja tuulisähköllä tankatulla autolla, on todellakin osaoptimointia. Ei vaikuta maailman kasvihuonekaasupäästövähennyksiin karvan vertaa.

Jos kansalaiset tosissaan haluaisivat toimia ympäristömyötäisesti, perheiden vuotuiset lomamatkat lentäen etelän aurinkoon olisi hyvin konkreettinen teko.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Saksa pistää EU:n maksamaan autoteollisuudelleen massiiviset tuet, kun Saksan autoteollisuus teki pahan virhearvion sähköautojen kehittelyssä ja Tesla meni oikealta ohi ja lujaa. Jämähtivät dieselmoottorin kehittelyyn.

Miten ihmeessä tekivät näin raskaan tuotekehitysmokan, liian järeitä ja byrokraattisia laitoksiako ovat Saksan autotehtaat? Me todennäköisesti maksamme Saksan autoteollisuuden virheet. Yrittivät pelastaa tilannetta manipuloimalla päästöjä.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Teslako meni ohi? MIlä tavalla? Ei se ainakaan businesta tee. Hienoja vehkeitä, mutta taloudellinen fiasko.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Teslalla on vielä pitkä matka maaliin. Ei se maaliin pääsy ole kirkossa kuulutettu.

Käyttäjän IlkkaValonen kuva
Ilkka Valonen

Kun ensin saataisiin SE yllätys aikaan, että sähköautolla pääseen varmasti pitemmälle kuin puoleen väliin matkasta, minkä valmistaja lupaa yhden latauskerran matkaksi, vrt. Tesla luvataan 400 km - stoppaa kohdassa 180 km.

Siihen Tiilikainen voisit vaikuttaa, että tuollainen pieni sähköauto (ja etenkin Suomessa tehty)olisi polttoaineverosta ja autoverosta vapaa sekä pienimmällä mahdollisella ajoneuvoverolla. Tuohon lyhyeen kauppa- ja työmatka-ajoon ne soveltuvat etenkin kun voi ajaa "tolpastra tolppaan" niin voi ennustaa pääsevänsä myös perille. Näihin olisi myös helppo tehdä rajoittimet jolloin ne voisivat korvata nuo mopoautoiksi kutsutut henkimaailman vehkeet.

Mikko Toivonen

Ministeri näyttää olevan "visioissaan" melkoisen pihalla ainakin mitä tulee reaalisiin toteutumismahdollisuuksiin.
Ei nimittäin kovinkaan korkeatasoista päättelykykyä tai tietoa vaadita ymmärtääkseen, että sähköautolla sen nykyisilla malleilla ei ole vähäisintäkään mahdollisuutta nousta suurehkoonkaan rooliin koko liikenteestä. Liioin sen päästöt eivät koskaan ole niin pienet kuin annetaan ymmärtää.
Todellinen päästövähennys ja taloudellinen toteutusmahdollisuus onkin metaanikaasujen käyttöön pohjautuvalla liikenteellä.
Metaanin käyttöön siirtyminen on helpointa juuri nyt sekä fossiili, että "biodieseleillä" toimivissa dieselkoneissa. Samalla suurin mahdollinen päästöväheneminen.
Kepu ministerit eivät ole kuitenkaan koskaan olleet parhaasta ratkaisusta kiinnostuneita vaan ratkaisusta mikä heitä eniten lihottaa. Siksi kepuun ja sen ministereihin on suhtauduttava kuin Trumppiin. Valetta tulee patologisesti.
Valetta on aina ollut muun muassa alkoholin ilmastoetu. Sitä ei ylivoimaisesti suurimmalla osalla tuodusta elintarvikealkoholista jota bensaan pakko sekoitetaan EU jussien vaatimuksesta, ole vaan hiilijalanjälki on varmuudella haitallinen.

Ei kuitenkaan olisi mikään ongelma hoitaa asioita oikein jos yleinen etu olisi ohjaavana eikä oma etu. Tämä ministerikin on mielestäni järjestelmällisesti kepu edun asialla eikä yleisen edun.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Lueppa uudestaan ministerin blogi. Khyllä hän toi voimakkaasti esiin biopolttoaineet. Etenkin kaasuautot ovat ovat erittäin kilpailukykyisiä ekoloogisessa ajattelumallissa.

Sähköautoissa ei kuitenkaan pidä keskustella vain yleisnimikkeellä. Tällä hetkellä ainoastaan hybriidi sähköauto voi täyttää suomalaisen autoilijan tarpeet. Täysakkuauto ei ole Suomiauto. Monesta syystä.

On laskettu, että vuonna 2030 tarvitaan yksi Olkiluoto lisää pukkaamaan sähköä, mikäli kaikki Suomen autot ovat silloin täyssähköautoja. Mitä maksaakaan laajennettavajakeluverkko ja kuka maksaa. Sähkötariffi nousee varmuudella, koska sähköenergia veloitetaan huippukulutuksen kertoimella. Talviaikana klo 16 +/- 2 tuntia suurin osa autoista koplataan töpseliin ja verkko alkaa huokua.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyllä se biokaasukin kannattaa mieluummin käyttää hyvän hyötysuhteen voimalassa sähkön tuottamiseen eikä haaskata polttomoottoreissa. Nehän ovat käytännössä lämmityslaitteita, joista saa vähän akselinpyöritystäkin ulos. Siirtymäkautena biokaasu kyllä on käypä vaihtoehto.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pitäisin biokaasua varsin isossa roolissa poltetaanpa se voimalassa tai auton moottorissa niin kauan kuin biomassojen hankintaketjut ovat energiatehokkaita.

LNG on toimiva ratkaisu myös raskaalle liikenteelle ja se metaanin nesteytys voidaan tehdä myös biokaasusta.

Ja rehellisesti sanoen sähköauton voisin kuvitella meille enintään kakkos- tai kolmosautoksi nykyisten käyttörajoitteiden vuoksi. Hinta taas on siihen rooliin liian suolainen. Nyt kakkosautossa on biokaasu. Ja mietinnässä jonkinlainen kaasukonversio kun ykkösen vaihto tulee ajankohtaiseksi.

Kannattaa muistaa, että biokaasulla ajo on selkeästi halvempaa, joustavampaa ja erityisesti ympäristöystävällisempää kuin sähköautoilu.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #88

Ajeltiin biokaasuautolla pitkiäkin työmatkoja jokin aika sitten. Suunniteltiin ajoreitti siten, että poiketaan maakaasuputkella välitankkauksessa. Muuten ei mitään ongelmaa, eroa bensa-autoon ei huomannut mistään. Ainoa vaiva asiasta oli, että työmatkaa varten tankkaus piti käydä tekemässä erikseen 20 km päässä olevalla asemalla, joka ei ollut matkan varrella lainkaan. Joko edellisenä iltana tai ennen lähtöä varhain aamulla. Tunti enemmän työmatkaan kuuluvaa liikkumista tuon takia.

Biokaasuautoja ei kai uskalleta hankkia, koska ei tiedetä onko niillä jälleenmyyntiarvoa joskus tulevaisuudessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #98

Itsellä kaasuasemia on ihan hyvin vakioreiteillä. Jopa mökkimatka Helsingistä Puumalaan onnistuu kun kaasulla on 500km kantama. Tankkaamalla Lahdessa tai Kouvolassa ei tarvitse turvautua bensaan lainkaan. Bensalla toki pääsee vielä sen parisataa kilsaa tarvittaessa bensa-asemalta toiselle.

Juha Hämäläinen

Onko herra ministerillä esittää joitain laskelmia miten paljon eriprosenttimääriin päästyään Oy Suomi Ab vastaa sähkönkysyntään ja miten sähkötuotannossa suhtaudutaan C02 taseiden kompensoimiseen ?

Lainaus Kansalaispuolueen puheenjohtajan blogiin (linkki alla) tekemästäni kommentista tähän malliksi siitä, että Saksassa puhutaan teoista ja lasketaan onnistuuko ylensä. Onko Kepu-ministerin ulostulo pelkää kaunista puhetta ilman villoja ?

"Saksassa laskevat että noin 24% lisää virtaa pitää saada aikaiseksi, jos vuoteen 2050 suunniteltu "kaikkien polttomoottorien" katoaminen tapahtuu....

Olen valmis luottamaan saksalaiseen enemmän, kuin suomalaiseen, koska Suomi....

http://www.manager-magazin.de/unternehmen/autoindu...

24 prosenttia lisää on Saksalle mieletön haaste, koska se pitää leikata kivihiilestä, jota nyt käytetään poistuvien atomimiilujen korvaajana...."

ja toinen vielä laskelmista:

"Saksan tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi teoriassa, joko 20 kaasuvoimalaa, 5000 merituulimyllyä, 35.000 maatuulimyllyä tai esim. 27 miljoonaa pientä aurinkovoimalaa yksityisten talojen katoille."

http://samik2012.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240661-l...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kerropa minkä verran Saksan sähköntuotanto on kasvanut viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana ja mieti sitten uudestaan, onko aihetta kauhistella tulevaisuutta.

Pelottelijoiden visioissa energia-asioissa mikään ei muutu, tulee vain lisää sähköautoja.

Tässä järjen ääntä:
https://www.fingridlehti.fi/250-000-sahkoautoa-tul...

Juha Hämäläinen

Ei ihan oikeasti Herra Mäkinen. "Pelottelua" on Suomessa se, että kysyy miten asioita valmistellaan ministeriössä ?

Voi jeesus ja muut mielikuvitusystävät sanon minä!

Ja mitä tulee tuohon Saksan energiatuotoksen kasvuun olet melkoinen vänkääjä, jos oletat selittäväsi Saksan 30-vuoden kasvun olevan riippumaton atominhalkaisusta, jota Saksa nyt yrittää paikata kivihiilellä, joka on samaa paskaa kuin polttomoottoriautot käytää ??????

Olette te melkoisia keskustelijoita hyvät toistenne veljet!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Fingrid puhuu kantaverkon kestävyydestä, ei sähköntuotannon riittävyydestä kuten Hämäläinen kysyy kommentissaan. Mäkinen vastaa ihan toiseen asiaan ja leimaa kysyjän pelottelijaksi.

Jollain se sähkö pitää tuottaa ja ihan oikeasti toimittaa niihin paikkallisverkkoihin ja sieltä töpseleihin. Ei riitä että on "älykäs sähköverkko" ja vaikka mikä kapasiteetti, ellei siellä ole sähköä. Mitä enemmän sähköautoja, sen enemmän pitää olla persusvoiman tuotantokapasiteetti (juu ei, tuuli- ja aurinkovoimaa eilasketa tähän). Sinä kai olet perusvoimatuotannon rakentamista vastaan, eikö niin Mäkinen?

Ellet sitten Mäkinen usko että se ilmestyy ilmaiseksi jotenkin markettien parkkipaikkojen ilmaisiin töpseleihin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #27

Typerää kliseiden länkyttelyä Saloselta, kun argumentit eivät riitä. Jostain kummasta syystä yksikään sähköntuottaja ja -jakelija tai alan etujärjestö, energiantuotannon ja sähkötekniikan asiantuntija ymv. ei vastusta sähköautoja, koska ne muka aiheuttaisivat jotain ylipääsemättömän mahdottomia ongelmia. Verkko ei kaadu eikä sähkö lopu kesken.

Sähkön riittävyydestä:
https://tekniikanmaailma.fi/autot/kysy-tm-toimituk...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #35

Tietenkään sähköntuottajat eivät vastusta sähkönkulutuksen lisääntymistä.
TM:n artikkelin mukaan nykyautojen vaihto sähköiseen aiheuttaisi noin 1,5 Olkiluodon reaktorin tuotantoa vastaavan lisäkulutuksen. Käytännössä tarvittaisiin yksi uusi ydinvoimala tai vastaava määrä muuta tuotantoa tai tuontia.

Kysymys sähkön riittävyydestä on relevantti mutta kun et osaa vastata, sorrut jälleen kerran alatyyliin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #39

Kysymys sähkön riittävyydestä on juuri sen verran relevantti, kuin Tekniikan maailman vastauksessa kerrotaan.
Kyse on kuitenkin vuosikymmenistä. Ei huomisesta. Sitä tulevaisuutta kannattaa tietenkin ajatella vain nykytekniikka ja - yhteiskunta mielessä? Sähkö ei lopu, vaikka kaikki Puheenvuoron maahanmuuttajien, homojen, vapaamielisyyden, sähköautojen ja tuulivoiman ynnä feminisminvastustajat kuinka polkisivat yhdessä jalkaa.

Tulevaisuudessa ne Suomenkin sadattuhannet sähköautot tulevat olemaan merkittävä tasapainottava osa voimajärjestelmää.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #35

Varmaan tunnet sanonnan:" Pukki kaalimaan vartijana". Sähkön tuottajat ja jakelijat ovat onnessaan jokaisesta lisäkuluttajasta. teknisesti asiat saadaan varmaan toimimaan. Se on ongelmaista, että sinä ja minä maksamme, vaikka emme metriäkään ajaisi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #49

Tuon kateuden kiihdyttämän aivopierun takana taitaa olla se harhaluulo, että olet joutunut jotain toisten sähköautoilusta maksamaan. Mitä ja minkä verran? Suomessa ei ole mitään tukia yksityiselle sähköautoilulle.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #83

Tukea on myös muista ajoneuvoista poikkeava erityisen alhainen verokohtelu. Sitä kutsutaan verotuksella ohjaamiseksi. Pitäisi vihreän liikkeen piiristä ajatuksiaan hakevan tietävän.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #102

Ajoneuvovero perustuu päästöihin, ei käyttövoimaan. Ei se ole suosimista kuin niiden mielestä, jotka tarvitsevat isoa autoa itsetunto-ongelmiinsa tms. Sähköautosta pitää muuten maksaa käyttövoimaveroa, kuten dieselistä. Kotona ladattaessa maksetaan sähkövero.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #83

Kuten varmaan olet tietoinen, niin sähkön hinnassa ja verkoston kustannuksissa energian kulutuspiikit ovat niitä, jotka maksavat meille kaikille. Se piikki syntyy, kun klo 16 kieppeillä talviaikana suuri osa sähköautoista tökätään töpseliin.

Ellei sitä kustannuslisää oteta veronmaksajilta, niin sitten se otetaan sähköautoilijoilta. En taida tämän päivän teknisillä eväillä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #111

Mistä ihmeestä sinä tiedät, että noin tehdään, kun et näytä muutenkaan ymmärtävän kerrassaan mitään sähköautoilusta?
Suomessa lätkäistään lauantaiehtoolla päälle miljoona sähkökiuasta suunnilleen samaan aikaan. Jokaisen tehontarve suunnilleen sama kuin sen tavallisimman kotilatauksen.

Jos lataan kotona, ajastan sen alkamaan yöllä ja päättymään ennen kuin aamun kalliit tunnit alkavat. Näin tekee moni muukin sähköauton valinnut. Samalla on tullut valittua pörssisähkö.

Jussi Järvinen

joo yllättää se, mutta negatiivisesti. Käy samalla tavalla kuin tuulimyllyjen kanssa, veronmaksajat yllätettiin hurjilla pakollisilla pysyvillä tukimaksuilla tuulisähköyhtiöille. Luontokin yllätettiin negatiivisesti: tuulimyllyn valmistaminen vie enemmän energiaa kuin mylly käyttöikänään sitä ikinään tuottaa.

Sähköautoilussa suurin ongelma tulee olemaan vaatimaton akkutekniikka: akun valmistaminen rasittaa luontoa ja paljon. Akun lataaminen kestää kauan. Akun käyttöikä (latauskerrat) on hyvin rajallinen.

Myöskin sähkön tuotannon päästöt, huono hyötysuhde siirtohäviöineen yllättää luonnon - taaskin negatiivisesti. Päästöt siis kasvavat, varrattuna vähäruokaiseen pienipäästöiseen nykyaikaiseen polttomoottoriautoon.

Tulevat ongelmat mahdollistaa jälleen kerran poliitikkojen sinisilmäisyys teollisuuden lobbareiden edessä.

Toistan epäilyni: käy niinkuin tuulimyllyjen kanssa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vaatimaton akkutekniikka? Taksiajossa humpattuja Tesloja on Ameriikan maassa testattu. Akut ovat olleet melkein uuden veroisia jopa 300-400 000km ajon jälkeen.
Siirtohäviöt ovat kotimaan sähköverkossa 1-2%, hyvin kaukana kantaverkosta korkeintaan 5%, poikkeustilanteissa. Oletko koskaan ajatellut, mikä on fossiilisen polttoaineen energiamäärän 'siirtohäviö' raakaöljyn lähteiltä auton tankkiin? Se on ihan eri lukemissa kuin sähköllä. Kaiken kukkuraksi polttomoottori on hyötysuhteeltaan surkean ja säälittävän välimaastossa.
Sähkön tuotannon päästöt ovat Pohjoismaisessa Nord Poolissa kehittyneet hienoon suuntaan. Uusiutuvilla ja päästöttömillä tuotetaan välillä jopa 90% sähköstä. Hiilellä viitisen prosenttia.

Jukka Mäkelä

Hienoa, että ministerillä on oikeata tietoa sähköautoista. Sähköauto on oiva valinta Suomeen, meidän maaperästä ei löydy käsittääkseni öljyä ja sähköä lienee helmpompi tuottaa. Suurin osa porukasta ei päivittäin aja purjevene perässä Lappiin pysähtymättä, joten jopa pienen käyttösäteen autolla pärjää mukavasti. Talviautona sähköauto on ylivoimainen kun auton voi huoletta laittaa käyntiin verkkovirralla lämpiämään penkit ja tuulilasit jne.

Nesteen myDieselillä on kyllä käyttöä, koska moni ei ole vieläkään hankkinut kännykkää, digikamerasta puhumattakaan. Yhtä lailla löytyy porukkaa, jotka vielä 2050 haluavat ajaa polttomoottoriautolla pärinöineen, savuineen, vaihdetta ja pakoputkia vaihtaen.

Hannu Rautomäki

Eipä voi tulla yllätystä, kun ei ole olemassa koko maan kattavaa pikalatausasemien verkostoakaan.
Kukaan ei matkan varrella odota puolta päivää latautumista tavallisella latauspisteellä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Se tavallinen latauspiste on kuule 22kWh ilmainen latauspiste S-tai K-kaupan parkkihallissa. Ei todellakaan mene puolta päivää lataamiseen. Toinen tavallinen latauspiste on sähköautoilijalla kotona: yön aikana akku tyhjästä täyteen yö-/pörssisähköllä. Ei tarvita kuin kunnollinen ulkopistorasia 16A sulakkeen ja vikavirtasuojan kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Joo, kun se töpseli on kaupan parkkihallissa niin se sähkö ei maksa kenellekään mitään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Salonen on taitava vastailemaan ihan asian vierestä ja Puheenvuoron urpoimmat änkyrät tykkäävät.

Kateelliset valitukset maksuttomista sähköautojen latauspisteistä voi suunnata kaupan ylläpitäjän suuntaan. Jostain syystä molemmat keskusliikkeet ovat latausmahdollisuuksia tarjoamassa.

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen

Aika paljon infraa pitää rakentaa isoissa kaupungeissa kun usein tuo "koti" latauspiste on satunnainen tienvarsipaikka varsinkin esim helsingin kantakaupungissa. Nimettyjä paikkoja kun ei ole useinkaan kantakaupungin alueella.

Käyttäjän AriMyllis kuva
Ari Myllis

Huomaa, että kirjoittaja ei omista sähköautoa. Voin kertoa, että Teslan lataaminen 16A sulakkeen takaa vie noin 2 päivää. Ainoa järkevä tapa on, että esim. okt-talon sähkökaapissa on voimavirta mitoitus. Se tosin puuttuu varmaan 90% okt-taloista, koska sen hinnoittelu on aika törkeällä pohjalla. Kerrostalon parkkipaikoista puhumattakaan. Toisaalta sähköautoilu ei ole sen puhtaampaa, jos käytettävä sähkö tuotetaan kivihiilen avulla. Ja näyttää tuo ydinvoimalan pystyyn saaminenkin olevan ns. ikuisuus-projekti. Ensin sitä rakennetaan 25-30 vuotta ja seuraavat 25-30 vuotta tapellaan oikeudessa kuka maksaa ja mistä. Ellei se posahda taivaan tuuliin ennen sitä (ne 3euron päiväpalkalla olleet puolalaiset hitsarit). Suomella ei Norjan ja Ruotsin tavoin ole koskia enää jäljellä mistä saisi uusiutuvaa vesivoimaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #28

Kommentissasi on monta vikaa, jotka johtuvat tietämättömyydestä ja ennakkoluuloisuudesta. Ei se mitään, tosiasiat auttavat.
Ensinnäkin, jos tarkoitit minua, niin en tosiaankaan omista sähköautoa, olen liisannut sellaisen :-)
Toisekseen heittosi Teslan latauksen kestämisestä on tyhjänpäiväinen. Käytännön elämässä sähköauton akku ei ole juuri koskaan niin tyhjä, että sitä tarvitsisi ladata tyhjästä lähtien. Eikä sitä tarvitse ladata täyteen ennenkuin voi lähteä liikkeelle. Itsestäänselviä juttuja, ei mitään esteitä millekään.
Voimavirtapistoke ja sähköauton kotilatauslaite ovat oikeastaan aika tarpeettomia. Ei niihin kannata tavallisen sähköautoilijan rahaa laittaa. Mainitsemallani 16A virralla saa tunnissa 3,7kWh latinkia. Se on suunnilleen 16km ajomatkaa.
Mitä tulee sähköautoilun käyttövoiman saastuttavuuteen, niin jossittelu kivihiilestä on aika turhaa. Järkevä tarkastelutapa on käyttää koko koko Nordpoolin verkon tilannetta. Kivihiilen ja turpeen osuus tuotannosta on hyvin pieni. Esimerkiksi tällä hetkellä kaiken polttamalla tuotetun ("thermal") sähkön osuus on n.10%. http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...

Käyttäjän AriMyllis kuva
Ari Myllis Vastaus kommenttiin #32

Ainakin Teslan suhteen yön yli lataus 16A liittymän kautta vie käytännössä vain lähimmälle ABC:lle pikalaturin viereen. Tästähän kertoi jo HS:n juttukin. Sahköautojen ilmoitetut kilometrit ovat yhtä pielessä kuin nykyisin ilmoitetut polttomoottoreiden kulutuslukematkin. Ne eivät vastaa todellisuutta, se tulee varsin selvästi esiin jos moottoritiellä haluaa pysyä muiden vauhdissa mukana. Alkaa ABC tulla jo liian tutuksi.
Suomen sähkön vihreys on kiinni siitä paljonko Ruotsista ja Norjasta saadaan ostettua vesivoimalla tuotettua sähköä. Viime vuonna uusituvalla energialla tuotetun sähkön osuus oli 45%. Kivihiili on edelleenkin merkittävä tekijä markkinoilla. Sen avulla tuotettiin neljänneksi eniten eli 10,4% Suomen sähköstä. Edellä ovat ydinvoima, vesivoima ja biomassa. Tiedot ovat Energiateollisuuden tilastoista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #44

Eiköhän jätetä Teslan kotilataushuolet niiden omistajien huoleksi. He varmasti tuntevat autonsa ja sen lataamisen niin hyvin, että siitä on turha tehdä mitään ongelmaa. Jättiakkuista autoa tuskin koskaan tosikäytössä ajetaan niin virrattomaksi, että sen on sitten seisottava kotipihassa kaksi päivää.

Sähköautojen ajotietokoneet kyllä osaavat aika hyvin arvioida jäljellä olevan ajomatkan. Se arvio perustuu tietenkin kertyneeseen dataan ajotavasta. Eivät ne tietenkään osaa ennustaa, että menetkin kohta motarille paukuttamaan sataakahtakymppiä, kun olet viikon ajellut 40-80km/h -teitä. Kuljettajan saama informaatio on ihan riittävän tarkkaa, kun akku on jo 30-40 kWh kokoluokkaa ja latauspisteiden sijainti on tiedossa myös. Se informaatio on tarkempaa, kuin polttomoottoriautoissa. Vai kertooko joku niistä, että tätä menoa vielä pääsee 14km eteenpäin ennen kuin polttoaine loppuu?

Käyttäjän AriMyllis kuva
Ari Myllis Vastaus kommenttiin #60

Tesla nyt sitten olemaan vaan se ainoa sähköauto, jota myydään. Renaultin, NIssanin ja VW:n myynti on ihan nappikauppaa, BMW:n i3 oli totaalinen floppi. Teslan uusi Model 3 on ainakin jenkeissä samassa hintaluokassa kuin esim. BMW 3-sarja. Ja siinäkin on ne sinun kiroamasi jättiakut.
Ja kyllä nykyauton bensamittari näyttää ihan tarkasti kilometrin tarkkuudella jäljellä olevan matkan. Sähköautolla lataat, jos vain liitin sopii. Bensapistoolit ovat kaikki standardin mukaisia. Ainakin Teslan mukana tulee 4 eri liitintä mistä voi valita sen sopivan. Jotenkin tuntuu hullulta ettei yksinkertaista asiaa olisi voinut standardisoida. Vetyautoissakin liitin on standardisoitu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #61

Trollaatko vai oletko noin tietämätön? Ei sähköauton latauksen onnistuminen ole liittimestä kiinni. Type 2 ja CCS -liittimet ovat eurooppalaisia standardeja vaihtovirralle ja tasavirralle.
Se, että Nissan ja Tesla käyttävät myös jotain muuta, johtuu sähköautoilun pioneerivaiheesta.

Sähköautojen myynnistä et myöskään näytä tietävän mitään. Hyundai Ioniqin tilausjono on yli puolen vuoden pituinen, kysyntä yllätti täysin valmistajan. Jos haluaa jonkun muun kuin tehdasmallisen Renault Zoen, saa odotella jonossa 2-3kk. Todella moni odottaa syksyllä tulevaa uudistettua Nissan Leafia. Sen myötä saattaa muuten tulla vaihtoautojakin saataville yllättävästi.

Ari Myllis, olet nyt kirjoittanut kolme kommenttia, joilla olet vain osoittanut tietämättömyytesi aiheesta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" Ei tarvita kuin kunnollinen ulkopistorasia 16A sulakkeen ja vikavirtasuojan kanssa."

Montako autoa helsingissä ja myös muissa kaupungeissa on katujen varsilla yöt parkissa? Vetääkö jokainen kämpästään jatkojohdon sinne autoon. Melkoinen piuhaviidakko ja voi olla jopa jonkinlainen turvallisuusriski. Talvella jos sattuu olemaan sen 20° pakkasta niin ulkona olevien autojen akutkin pitää lämmittää että ottavat edes virtaa vastaan. Kestääkö taloyhtiöitten syöttökaapelit moisia virtoja?

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen Vastaus kommenttiin #31

Vois olla hyvä hetki sijoittaa kaapeleita valmistavan yrityksen osakkeisiin. Sitä nimittäin tulee menemään aivan tolkuttomasti, jos nämä visiot toteutuvat. Ja sitten se muuan Mäkisen visio siitä, että K js S ryhmä jakaisin ilmaiseksi sähköä asiakkailleen. No ei varmasti tule jakamaan. Nyt se tehdään, koska sillä ei ole mitään merkitystä. Autoja on niin vähän, että pakastealtaat vie enempi tehoa. Jos jonain päivänä kaikki ajavat sähköautoilla, tulee sähkön hinta nousemaan pilviin ja kulut ovat aivan varmasti samaa luokkaa kuin nykyautoilussakin. Muuten valtio jää nuolemaan näppejään. Kannattaa muistaa, että Suomen talous pystyy pystyssä autoilulla ja viinan juonnilla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #66

Kerrottakoon tositarina. Olin vuosia sitten töissä yrityksessä, joka teki koneita kaapeliteollisuudelle. Voimakaapelin valmistuksessa meni silloisen laman aikaan sen verran huonosti, että voimakaapeliryhmällä meni ainakin yksi vuosi ilman ensimmäistäkään tilausta.

Siitä huolimatta ryhmän päällikkö ei välittänyt kustannuksista vaan kierrätti myynti-insinöörejä (itsensä mukaanlukien) ympäri maailmaa ehkä jopa normaalia voimallisemmin. 'Vielä ei ole keksitty tapaa, jolla sähkö saadaan tuotantopisteestä kulutuspisteeseen muuten kuin kaapelilla.'

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen Vastaus kommenttiin #31

Vois olla hyvä hetki sijoittaa kaapeleita valmistavan yrityksen osakkeisiin. Sitä nimittäin tulee menemään aivan tolkuttomasti, jos nämä visiot toteutuvat. Ja sitten se muuan Mäkisen visio siitä, että K js S ryhmä jakaisin ilmaiseksi sähköä asiakkailleen. No ei varmasti tule jakamaan. Nyt se tehdään, koska sillä ei ole mitään merkitystä. Autoja on niin vähän, että pakastealtaat vie enempi tehoa. Jos jonain päivänä kaikki ajavat sähköautoilla, tulee sähkön hinta nousemaan pilviin ja kulut ovat aivan varmasti samaa luokkaa kuin nykyautoilussakin. Muuten valtio jää nuolemaan näppejään. Kannattaa muistaa, että Suomen talous pystyy pystyssä autoilulla ja viinan juonnilla.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #67

Kannattaisi hankkia parempi lukutaito. En ole sanonut yhtikäs mitään tulevaisuudesta eikä minulla ole mitään lataamisen maksullisuutta vastaan, siihen siirrytään varmasti vähitellen. Tosin noin parin euron lataussähkön tarjoaminen asiakkaalle ei ole kovin iso juttu, mutta kanta-asiakasjärjestelmillä senkin laskutus hoituu kyllä kätevästi. Se nyt on kuitenkin tosiasia, että tällä hetkellä maksuttomia latauspisteitä on varsin hyvin tarjolla eteläisessä Suomessa.

On varmasti yleisesti ottaen epärealistista odottaa, että mikään palvelu tai tuote tai ne kokonaisuutena jotenkin olennaisesti muuttuisivat edullisemmaksi.

Ja epäilemättä sähköautoiluakin tullaan verottamaan jossain vaiheessa toisin kuin nyt. Mutta silloin ne verot vasta ovatkin kovia fossiiliautoilijoille, aivan varmasti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #74

Kukaan ei ole niin hullu, että tankkaisi S-ryhmän ABC-asemilta muuten kuin kahdessa tilanteessa:
- on pakko
- tekee muuten niin paljon ostoksia S-ryhmän kaupoista, että saa täydet bonukset

Muuten ABC:n polttoaine on aina paikkakunnan kalleinta. Jopa niin kallista, että ihan pienillä bonuksillakaan ei pääse edes tasoihin halvempien kanssa. Ennen sentään kuninkaallinen hollantilainen oli luksusta.

Että se siitä kanta-asiakkuudesta...

"On varmasti yleisesti ottaen epärealistista odottaa, että mikään palvelu tai tuote tai ne kokonaisuutena jotenkin olennaisesti muuttuisivat edullisemmaksi."

Tuossa olet täsmälleen oikeassa. Esimerkiksi HELENin aurinkopanelin ostamalla saa maksaa sähköstä entistä enemmän eikä se kuitenkaan ole pistorasiaan tuotuna yhtään parempaa. Mutta tuleehan siitä tietenkin hyvä mieli, joka on arvo sinänsä. Jos taas uskoo saavansa osan sähköstä itse tuotettuna asevelihintaan, niin silloin kyse on joko ymmärtämättömyydestä tai itsepetoksesta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #97

ABC-asemien pikalaturit taitavat muuten olla Fortumin 'shop-in-shop', osa kai Virtapisteen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Provosoitko tarkoituksella, vaiko puutteellisen ja virheellisen tiedon kautta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

There is no free lunch...

Kantaverkon (ja jopa jakeluverkonkin) stabiilius kannattaa ottaa huomioon. Aika poru nousee, jos sähköntuottajille ja jakelijoille annetaan 100% älykäs pääsy jokaisen yksittäisen kulutuspisteen ohjaukseeen. Lisäksi on kohtuullisen haastava tehtävä ohjata koko verkkoa ylhäältä alas niin, että sekä optimaalisuus että häiriösietoisuus säilytetään.

Ja siitä vasta poru nousee, jos rahalla saa parempaa (=luotettavampaa) sähköä.

Olen ollut jopa infraltaan kehittyneessä sivistysmaa Ruotsissa, jossa teollisuuslaitoksen 400 V käytöt ovat menneet nurin jännitteen heilunnan takia. Verkon stabilointikin on jotain, jota ei kannata antaa kaikkien innokkaiden harrastelijatumpeloiden leikkikentäksi.

Entäs sitten Suomessa, jossa on pitkiä ilmajohtovetoja ja jännite tippuu muuntajalta kuluttajalle niin maar perkeleesti. Taas alkaa paha itku, jos Caruna nostaa siirtohintaa kaapelin kaivamisen takia. Meinaan sekään ei ole halpaa lystiä, kun koko verkko kaivetaan maahan riittävän paksuilla kaapeleilla. Poliitikkojen on helppo tehdä päätöksiä mutta harva lähtee lapiotalkoisiin. Ja jos katsoo kaupunkiseudullakin, miten pitkään montut ovat auki, se ei voi olla halpaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Autoveron tuotto tänä vuonna on arvioitu olevan 850 miljoonaa euroa. Talousarvioesityksen mukaan "autoveron tuoton kannalta uusien henkilöautojen myynnin kehityksellä on suurin merkitys."

Kun ministeri esittää positiivisena laskennallisesti matalapäästöistn sähköautojen alhaista verousta niin olisi kai kohtuullista kertoa, millä laskeva verotuotto kompensoidaan.

Juha Hämäläinen

Herra Salonen kyselee negatiivisiä! Ei saa olla edityksen tiellä typerillä kysymyksillä neuvoo eräs kommentoija, joten hollaan me vaan hissukseen ja naureskellaan, kun hätä tulee suunnittelemattomasti suoraan otsaan.....

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Pelkään valtiovallan yllättävän vähäpäästöisten autojen hankkijat lisäämällä verotusta, kun heidän määränsä kasvaa ja verokertymät alkavat heikkenemään. Nyt jo tuntuisi kiinnostavalta ladata sähköautoa omalla sähkövoimalla (esim. aurinkopaneelit), vaikka polttoaineen hinta on huippuvuosista alentunut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä sähköauto soveltuu mainiosti kaupunkien henkilöliikenteeseen ja osin jakeluautoihin. Itse pitäydyn biokaasussa ja dieselissä, koska kaasun jakeluverkosto kattaa vain Etelä-Suomen. Osittain.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Mikäli biokaasutuottajia kohdellaan verotuksessa yhtä hellästi, kuin muutamia sähköntuottovempeleitä, niin pian on jokaisen kanalan, navetan ja tallin kulmalla biokaasuannostelija. Todellista kiertotaloutta parhaimmillaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei yllätä. Talvipakkaset ja pitemmät matkat? Pakkasella lataaminen, pidempien matkojen ajaminen matkustamon lämmityksineen. Talvitestejä Rovaniemi -25C odotan ennen kuin nykyisestäni luovun.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

80% suomalaisista asuu jo taajamissa. Autoilla ajetaan keskimäärin selvästi alle 100km päivässä. Nämä kaksi tosiasiaa kuvaavat sitä sähköauton ilmiselvintä toimintaympäristöä, jossa se ensin lyö läpi.

Sähköautoista kirjoitetaan ja puhutaan nyt paljon enemmän ja aidosti kiinnostuneemmin sekä myönteisemmin kuin vielä joku aika sitten. Vastustajat eivät ole kyenneet päivittämään näkemyksiään samaan tahtiin kuin sähköautot ovat kehittyneet. Vastustajien Suomi on outo paikka, en oikein tunnista sitä kotimaakseni. Aina on vähintään 37 astetta pakkasta, ja jokainen autoäijä ajaa siinä hirmupakkasessa joka viikko ainakin kerran Lappiin uisteluvene auton perässä. He pelkäävät jotain niin, että eivät halua pysähtyä tauolle, matka on suoritettava yhteen menoon. Sähkökin on loppumassa koko ajan.

Sähköauto ei sovi vielä kaikille, se on selvä juttu. Sähköautoilun hyvät puolet ovat kuitenkin selvästi näkyvissä ja se kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Edes Keskusta ei bioliemineen saa tätä kehitystä enää torjuttua. Olisikohan viisainta luopua yhteisten varojen hukkaamisesta biopolttoaineisiin? Kyseessähän on oikeastaan vain epärehellinen yritys siirtää varallisuutta pääministerin lähipiirille ja metsänomistajille.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sähköautot suon taajaamiin. Mutta kun meitä asuu vielä 20%, toistaiseksi, täällä joutomaillakin. Tosin olen esittänyt, että Suomeen palautetaan Pähkinäsaaren rauhan rajat ja luovutetaan joutomaat tarvitseville.

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen

Onko tietoa kuinka monella prosentilla tuosta 80% on latauspiste kotona vai onko heillä vain kadunvarsipaikka? Aika paljon saadaan infraa rakentaa vai vedetäänkö roikalla kerrostalon ikkunasta kadulle kantakaupungin alueella?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taajamaksi määritellään asutuskeskittymä, jossa asuu vähintään 200 asukasta ja asuinrakennusten etäisyys on enintään 200 metriä, kertoo Tilastokeskus. Eli kyse on muustakin kuin kaupunkikeskustoista ja kirkonkylistä.

Mutta joo, taloyhtiöiden tilanne ja kadunvarsipysäköinti vaativat ratkaisuja. Teknisiä esteitä ei oikeastaan ole.
Moni sähköautoilija hoitaa nyt ajokkinsa lataamisen asiointien yhteydessä julkisissa latauspisteissä tai työpaikalla, jos kodin yhteydessä ei voi ladata.

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen Vastaus kommenttiin #30

Anteeksi Mäkinen, suhteellisen paksua diidaapaa tuo edellinen kommentisi.

Kadunvarsilla ei ole nimikoituja paikkoja =>

Tarvitaan infraa siihen että auto menee kadunvarsipaikkaan siellä on sähkötolppa joka tunnistaa auton laskutusta varten. Todennäköisesti vaatii myös auton puolelle sen tunnistamiseen vaadittavaa tekniikkaa, ehken jopa gps paikannusta josta paljon on väännetty tietulli asian yhteydessä peistä.

Aika kaukana taitaa silti olla oikeasti se visio että sähköautot on todellinen vaihtoehto keskustoissa asuville. Ydinkeskustojen ulkopuolella on helpompi järjestää latauspistokkeita ulkoparkki alueille, parkkihalleihin jne. Nämä toimet vaativat myös paljon investointeja taloyhtiöille. Näen jo sieluni silmin sen keskustelun kuka kustantaa taloyhtiöissä latauspaikkojen uuden tarvittavan infran.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #43

Ainakin minä olen todennut, että kaupungit näyttävät olevan täynnä sähköllä toimivia parkkimittareita. Ei kai niiden muuttaminen myös latauspisteiksi voi olla tämän päivän tekniikalla kovin kaksinen juttu. Varoja voisi ottaa vaikkapa biopolttoaineiden kehittämisestä, jos kepulaiset sen sallivat:-)

Itse olen ajellut nyt puoli vuotta ladattavalla hybridillä, enkä pois vaihda. Kaupungissa mennään 40 km hintaan 1,07 egeä. Maantiellä toki menee polttoainetta. Mutta senkin osalta helpottaisi, jos käytettäisiin siitä biopolttoaineiden kehittämisen 300 miljoonasta vaikkapa puolet latauspisteinvestointeihin. Summalla saataisiin pikalatauspaikkoja (20 minuuttia akku täyteen) 7500 kpl ympäri valtakuntaa! Piuha pistokkeeseen, kaffeelle ja pissalle ja sitten taas menoksi:-)

Että kyllä Mäkinen on oikeassa!

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen Vastaus kommenttiin #47

Anteeksi, sähköllä toimivia parkkimittareissa ruuduissa? Taidat muistella n 10-15v taa kun näin oli. Nykyisin taitaa esim helsingissä olla yksi parkkiautomaatti per kortteli josta haet lappusen jos et omista älypuhelinsovellusta.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #104

Tätäpä juuri tarkoitin.

Helsingissä on näitä automaatteja satoja ja muissa pienemmissäkin kaupungeissa kymmeniä. Niistä näin alkajaisiksi saa jo aikamoisen määrän latauspisteitä verrattuna tämän hetkiseen.

Eihän Roomaakaan päivässä rakennettu! Olen muuten jo aikaisemmin todennut, että irrottamalla muutaman kymmenen miljoonaa uusiutuvaan energiaan (lue metsänomistajien tukemiseen) käytetyistä varoista, ratkaistaisiin jo aikalailla latauspistevajetta Suomenmaassa!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #43

Matti Vilhunen: Onko sinulla mitään kokemusta sähköautoista? Latauksen aloitus, lopetus ja maksupuoli on jo hoidossa, ei tarvitse Puheenvuoron kommentaattorien keksiä uusia kommervenkkejä (täällä onkin jo ideoitu tuuliropelia lataukseen, aggregaattia auton katolle ym. älyttömyyksiä). Ei kuule maksullisen latauksen hoiteluun tarvita kuin älypuhelin tai RFID-lätkä. Alalla toimivat jo mm. semmoiset tekijät kuin Fortum ja Virtapiste sekä Plugit Finland. Ja latauslaitteita tekee Ensto. Ovatko tuttuja? Eivät ole ihan pikkupajoja tai startuppeja.

Olennaisinta on ymmärtää, että jokainen sähköauto ei tarvitse latausta yhtäaikaa ja saman kaavan mukaan, eli latauspisteitä ei tarvitse olla jokaiselle autolle.

As Oy -lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia, joilla turvataan se, että neliraajajarruttajat eivät voi estää fiksua kehitystä, kuten nyt. On se kumma, että kateellisella kiusanteolla voi estää sähköauton latauksen järjestämisen. Heille ei kuulemma riitä edes se, että sähköautoilija itse maksaisi sähkönkulutuksensa ja asennukset. Tätä on Suomi...

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen Vastaus kommenttiin #58

Kyllä olet oikeassa, ei ole kokemusta sähköautoista, vaikka firman pihalla sellainen onkin käytettävissä.
Taitaa kuitenkin olla että aktiivisessa käytössä sähköauto tarvitsee latauksen jos ei päivittäin niin ainakin joka toinen päivä kun toimintasäde taitaa olla 100-250km riippuen nopeudesta.
Oleellista on ymmärtää että ei myöskään polttomoottori autoja tarvitse tankata yhtäaikaa, mutta niiden tankaamiseen on aika hyvä ja kattavat huoltoasemaketjut olemassa. Mitä nyt yhden polttomoottoriauton tankkaamiseen menee aikaa 5min sähköauton pikatankkaamiseen mennee lienee 30-60min.
As Oy tä ei voida velvoittaa taajamissa rakentamaan infraa kadunvarsille sähköautoille. Nykyiselläänkin helsingin kaupunki veloittaa ns asukaspysäköinnistä 22€/kk ja siihen ei kuulu kuin pätkä asvalttia jota et voi valita haluamastasi kohdasta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #105

22€ on aivan naurettava hinta katutilasta maan kalleimmalla seudulla. Ihan subventiohinta.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen Vastaus kommenttiin #30

Tekniikka ei varmasti ole este, mutta raha tulee olemaan "pieni" haaste. Joku nuo huvit maksaa. Miltä tuntuu kerrostalossa asuvasta fillaristista, jos hän joutuu maksamaan naapurin sähkökatumaasturin tarpeet tyydyttävän sähköverkoston uusimisen asuntoosakeyhtiön sääntöjen mukaan. Tai toisaalta, jos sama fillaristi laittaa periaatteesta hanttiin ja sähköverkon fixaaminen jää tekemättä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #69

Sähköautoilijat ovat kyllä ihan halukkaita maksamaan itse latauksen todelliset kulut.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei ihmisten kiinnostuksen pidä olla noin vaikuttava, kuin sinä näet. Suurin osa ihmisistä ei ole juurikaan valaistunut siitä, millä energialla mennään seinään niin, että rysähtää.

Raha ohjaa ja valistaa, jotta mammona suuntaa juuri haluttuun taskuun. Politiikot luonnollisesti laskevat mistä se suurin äänivyöry lähtee. Onneksi on olemassa pyrkimystä eroon politiikasta siinä mielessä, mitä se on tänään.

Taajaliikenteen ajatusmaailma pitää miettiä tyystin uusiksi. Miksi liikennöinti pitää olla autovaltaista, minkä syiden takia yleensä pitää taajamissa liikkua autoa vaativia matkoja. Mietippä sitä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Minulla on syytä epäillä, että kun arvioidaan sähköautojen liikuttamiseen tarvittavia tehoja ja kilowattitunteja, niin se tehdään alakanttiin. On sanottu, että polttonesteautoissakin niitä myydään moottorin teholla, joka on normaaliajoon selvästi ylimitoitettu, mutta kuitenkin mitä vöyräämpi kuski, sitä isommat tehot pitäisi myllystä löytyä.

Sähköautotehoja laskettaessa lienee ajateltu että ajetaan jotain 40 - 60 km/h sitä kaupunkiliikennettä. Akkujen kohdalla tuo tehoskaalaus ei mene kuin nestepolttomoottoreilla, sillä enemmän tehoja on enemmän akkuja ja enemmän painoa. Tämän takia sähkö on epärealistista raskaalle liikenteelle sekä laiva- ja lentoliikenteelle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oletko kuullut NEDC-testisyklistä? Se on sama kaikille ja sen perusteella ne mainosten ja verotuksen kulutuslukemat tulevat erilaisille autoille. Se on epärealistisen lempeä kaikille, eli antaa liian alhaisia kulutuslukemia eli kivoja päästölukemia polttisille ja liian optimistisen toimintamatkan sähköautoille. No sen tilalle on tulossa uusi testisykli, jonka pitäisi olla realistisempi.

Eli ei "liene ajateltu", kuten ajattelit, vaan on tehty yleinen, standardoitu testisykli, ei tien päällä vaan labrassa rullien päällä.

MAN ja MB & Daimler ovat muuten jo tuomassa hyötyliikenteeseen ratkaisujaan jakeluautoista rekkaluokkaan. Never say never!
....
PS. Renault Zoen NEDC-tulos on 400km. Olen tänä kesänä ajanut Zoella yhdellä latauksella 290-360km, pääosin 50-80km/h teillä. Varsin riittävä lukema arkikäytössä. Siis aika kaukana arvelemastasi 100-250km -lukemasta.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Sähkölinjat on ensin laitettava maan poveen,myrskyjen vuoksi.Sen jälkeen sähköautoja voidaan vasta käyttää luotettavammin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miten paikallinen, satunnainen ja lähes aina lyhytaikainen sähkökatko vähentää sähköautoilun luotettavuutta? Sähköautoilija voi ajaa hakemaan käyttövoimaa lähimmältä toimivalta latauspisteeltä. Tulevaisuudessa sähköauton akkua voi käyttää myös kodin energiavarastona sähkönjakelun häiriötilanteissa.

Juha Hämäläinen

Viimeksi oli sähköt poikki viikon, koska "ruuhka" myrskytuhojen korjaamisessa......

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #33

Koska viimeksi? Yritätkö esittää, että sähköautoilu ei vaan toimi, eikä sitä saa yhteiskunnassa edistää, koska sinulla oli kerran paha sähkökatko?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kun ensi kerran kuulin auton akkujen käytöstä kodin energiavarastona, itkin tunnin verran ja sitten hihitin toisen tunnin.

Auton peräboxiin voi ostaa pienen polttomoottorilla varustetun aggregaatin, jos sähkö töpseleistä loppuu äkillisesti Lapin matkalla.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #54

Tätä minäkin olen esittänyt.Jos sen aggregaatin voisi vielä asentaa niin, että koko matkan voisi tuotttaa lisäsähköä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tärkeintä ei ole sähköautoilu vaan sen vastustaminen keinolla millä tahansa. Tässä on käymässä samalla tavalla kuin siirtymisessä nokialaisista älypuhelimiin. Se vaan tulee sieltä.

Sähköautoilu voi mullistaa koko liikkumisemme ja vapauttaa meidät auton omistamisen ikeestä. Kuvitelkaa sähköautojen toimivan kuin nykyisten kaupunkipyörien. Pitkin maita ja mantuja on pieniä pysäköintitelakoita, joissa voi vaihtaa autoa aina tarpeen vaatiessa.

Matka Helsingistä Ivaloon kävisi muutamalla autonvaihdolla. Ensimmäinen Seinäjoella, toinen Oulussa ja kolmas Rovaniemellä. Tai voisi mennä junalla Rovaniemelle asti ja napata aseman telakalta auton jatkaakseen Ivaloon.

Telakointiparkeille löytyisi varmasti rakentajat sähköyhtiöistä. Ainakin, jos niillä olisi sama into kaupata sähköä autoihin kuin asuintoihin.

Tällainen jakamistaloiden systeemihän toimii jo polttomoottoriautoilla ainakin Helsingissä. Voit puhelimella varata auton ja jättää sen taas ajon jälkeen jonnekin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tämän palstan änkyröiville kekkosenkaipaajille on aika turha esittää mitään tulevaisuusvisioita. ;-)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Esa, ootko ydinvoiman kannattaja?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

"Älypuhelin" on kansakunnan syöpä. Älä vaan mallinna sähköauton tuloa siihen. Mikäli sähköauto tuo yhtäläisesti ongelmia kansakaunnalle, kuin mitä älypuhelin, niin kusessa ollaan.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Ihan oikeesti - minä en ainakaan millään kolhoosiautolla aja. Kommarit saa touhuta mitä haluaa, mutta minulla pitää olla omat pelit ja rensselit, joista pidän itse huolen.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Saat aivan rauhassa ajella (sähkö)autolla johon edellisen käyttäjän lapset on oksentaneet tai vastaavaa.

Sähköautot ei ole vakuuttanut vielä eikä voi verrata kännyköihin, koska pitää tapahtua muutakin kuin pelkästää paketin ja liittymän osto kaupasta että kokonaisuus toimii ja hintaluokka on aivan eri maailmasta.

Sähköyhtiöt on varmasti yhtä täpinöissään poliitikkojen puheista kuin yksityiset terveyspalvelut valinnanvapaudesta.

Sitten taloyhtiöt, ainakin kovaa syyttelyä edistyksen jarruttamisesta saa täällä kommenteissa jos yllättäen ei halua osallistua latauspaikkojen maksamiseen (rakentaminen ja ylläpito) jos yhdellä osakkaalla on sähköauto ja latauspaikkoja pitäisi tehdä niin paljon että jokaisella osakkaalla on mahdollisuus ladata milloin tahansa autoaan, niin kuin auton voi tarvittaessa tankata. Hullua olettaa ettei pistokkeita tarvita kuin muutama koska ei kaikilla voi olla akku tyhjä yht'aikaa, sähköautolla on hankalempi extempore lähteä ajelemaan parinsadan kilsan päähän ystävän luo tai muualla käymään.

Sähköauto nykyisellään on askel taaksepäin, ei eteenpäin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Puhumme me vanhat parrat mitä tahansa ovat yhteiskäyttöautot tulevaisuutta. Pääkaupunkiseudulle on muutamassa vuodessa tullut ainakin viisi yritystä, jotka vuokraavat yhteiskäyttöautoja.

Tutustukaa seuraaviin:
- GoNow
- EkoRent
- DriveNow
- 24Rent
- CityCarClub

Näistä ainakin DriveNow on levinnyt yli Euroopan ja sillä on jo lähes miljoona asiakasta. Osalla näistä on tarjota myös sähköautoja.

Todennäköisesti sähköautot lyövät läpi juuri yhteiskäyttöautoissa ja takseissa. Yhteiskäyttöautot ovat jo nyt suosittuja nuorten keskuudesta.

En minä ole pakottamassa ketään sähköautoilijaksi tai yhteiskäyttöautoon. Sen tekee autoteollisuus, jossa kaikki kehitystoiminta on nyt suunnattu sähköautoon.

Akun, sähkömoottorin, latureiden ja muiden tekniset ominaisuudet muuttuvat lähes samalla nopeudella kuin tietotekniset laitteet viime vuosikymmeninä.

Kun ensimmäisen kerran työskentelin tietotekniikan parissa oli tietokone jääkaappipakastimen kokoinen ja vei enemmän sähköä kuin omakotitalo. Nyt minulla on tehokkaampi laite kädessä. Se toimii yli vuorokauden yhdellä latauksella.

Kehitys valitettavasti kehittyy meistä kaikista huolimatta.

Enkä minä ole pakottamassa teitä mihinkään yhteiskäyttöautoon tai sähköautoon. Ajakaa vaikka hevosella. Niin pappanikin teki.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #92

Hyvä Veli!

Täydet pointsit hyvästä kirjoituksestasi. Komppaan!

Jarruttajat jarruttavat, mutta karavaani kulkee!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tämän jo kliseeksi muodostuneen IT-harhan sijaan sähköautojen kehityskaarta olisi perustellumpaa verrata vetypolttokennoautojen kehityskaareen.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen

Ei ole kyse ainakaan minulla vastustamisesta vaan näen että jotta sähköautoilu voisi olla merkittävä vaihtoehto esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, on rakennettava paljon infraa sitä tukemaan. Kenen varoista ne rakennetaan jne. Tällä hetkellä sähköautojen määrä on niin pieni että henkilö joka sellaisen hankkii tietää kyllä tarkasti missä sen lataa. Kun autokannasta on edes 10-20% sähköautoja niin kyllä taajama-alueelle tarvitaan rakentaa paljon sähkölataustolppia tienvarsipysäköintiin. Kuka tuon infran rakentaa ja pitää kunnossa kesät talvet. On kohtuutonta minun mielestäni että taloyhtiöt velvoitettaisiin rakentamaan ao infran, koska eri taloyhtiöt ovat täysin eriarvoisessa asemassa tievarsipysäköinnin suhteen.
Kaupunkihan veloittaa asukaspysäköintiluvasta (tienvarsipysäköintiin) tällä hetkellä 22€/kk. Tällä hinnalla saat arpoa itse pysäköintipaikkasi joka aamu ja ilta mieluisaan paikkaan asuinalueellasi, mihin satut saamaan. Merkittyjä paikkoja kun ei ole. Jos sähköautot on tulevaisuudessa se tuleva ratkaisu, mihin en itse usko, niin kaupungilla on merkittäviä rakennushankkeita tulevaisuudessa taajamissa tievarsilatauspisteiden muodossa. Asukaspysäköintilupa tuskin halpenee tolppapaikan myötä.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kaima hyvä!

Valtiota 50 miljoonaa. Sillä rakentaa jo 2-3000 pikalatausasemaa! Tämä olisi erinomainen alku!

On valtion (ja meidän vero-) varoja huonomminkin käytetty. Esimerkiksi Talvivaara :-D

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Juu sähköllä mennään kunhan saadaan lataustolppa jokaisen pysäköintiruudun päähän - niin ja se ydinvoimala valmiiksi eikä se yksi riitä tarvitaan vielä toinenkin. Ydinvoima toki ei ole saasteeton.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen ministeri Tiilikaisen kanssa samaa mieltä. On hienoa, että meillä on ministeriöissä visioita, joissa ymmärretään muutoksen välttämättömyys.
Sähköautoilu lisääntyy koko ajan. Vaikka parituhatta sähköautoa tänään ei näytä muuttavan merkittävästi liikennettä, muutos tulee kovin voimallisesti. Markkinoille tulee koko ajan uusia malleja, ratkaisut ovat koko ajan parempia. Akkuteollisuuden kehitys on vieläkin merkittävin pullonkaula tuotannon moninkertaistumiselle.
Sähköautoilusta tulee seuraava tietotekniikan kehittymisen veroinen mullistus yhteiskunnassamme. On hyvä, että Suomi haluaa olla kehityskulussa mukana. Tulevaisuuden liikennesuunnittelu on hyvä miettiä nyt.

Itse ajattelen, että seuraavan autonhankintani - kolmen vuoden päästä - tulee tapahtumaan ihan erilaisista lähtökohdista kuin nykyisen auton hankintani kolme vuotta sitten.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Akku on suurin ongelma sähköautoissa. Sitä ei nykytiedon mukaan voida juurikaan kehittää auton energialähteeksi. jostain pitää tulla se oivallus ja visio uudesta energiasta, tai tehokkaammasta energian säilönnästä.

Minä ajan nykyisen autoni autojen hautausmaalle. Sitten istun alas ja odottelen, että selkääni kasvavat siivet alkavat kantaa.

Toivotan hyvää yötä sähköautoilijoillekin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tottakai jotkut perämetsien äijät netissä tietävät paljon paremmin akkuteknologian asiat kuin jotkut naurettavat LG:t ja Teslat ym.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #80

Akku on yksinkertaista matematiikkaa. Energiasisältö / paino, noin karkeasti, ellet suostu laskemaan pilkulleen. Sitä ei muuta LG, ei Tesla, enkä minäkään. Se on luonnonlaki.

Mikko Toivonen

Mäkinen tuolla itsekin kirjoittaa, että 80% ihmisistä asuu taajamissa. Ei varmaan tullut koskaan mieleen, että lähes kaikki taajamissa asuvat ovat kerrostaloissa ja en ole nähnyt kerrostalojen katu parkkeerauksessa ensimmäistäkään sähköautoa lataamassa. Omakotitalon omistaja sen voi tehdä hidas latauksena, ellei ole hankkinut ja rahoittanut erikseen kolmivaihe latausta.
Minusta Mäkinen potkii ihan periaatteesta tai sähköauto kauppiaana kuollutta hevosta mille ei koskaan tule happea tai virtaa suureen laumaan riittämään. Ei koskaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Saattaa liittyä aiheeseen:
Meidän taloyhtiön isännöitsijä sanoi, ettei tällä hetkellä ole taloyhtiön vastuulla kustantaa tankkaamista autoihin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mistähän tehdään ne pikkurahat, joilla vanhempien as.oy iden uudet lämmitystolpat nousuineen ja mahdollinen osittainen pääkeskusten vaihto rahoitetaan ? Otetaanko se raha sieltä tuulivoiman tuotannon tukirahoista ?

Näitä vanhoja -60 ja -70 luvuilla rakennettuja autopihoja näkee varsinkin PK seudulla paljon. Lämmitystolpassa on edelleen ehkä 10 A, tai 16 A n paukku. Siis pahimmillan vain yksi kpl tolppaa kohti Sisälämppärin käyttö on rajoitettu 500 w. On aika helppo laskea, paljonko ne pihatolppien nykyiset sulakkeet ja nousut kestävät sähköautojen latausta, joka vielä yllättäen osuu muuten 06:00 ja 09:00 väliin.

Btw. Eikä se K-kaupan setä, tai S-ryhmän osuuskauppias tyhmä ole. Ilmaisia luonaita kun ei kaupan taholta ole koskaan tullut. Eikä tule nytkään ilmaisen lataussähkön muodossa. Joku maksaa. Aina.

Tuntuu ja näyttää valitettavasti siltä, että sähköllä toimivia autoja ajetaan perse edellä puuhun. Keskeneräisten toimntojen maksumieheksi ei tule suinkaan hallitus, tai umpitollot poliitikot puhujanpöntöstään. Kyllä ne tavan tallaajat laittavat taas käden kiltisti laihaan lompakkoonsa ja nyppivät sieltä setelin poikineen, ennenkuin infra on valmis ja toimiva.

Marko Parkkola

Sipilä on varmasti haistanut tässä markkinaraon. Valtio tulee ehkä apuun subventoimaan infran rakentamista taloyhtiöille. Jokohan Sipilän serkuilla on firma, joka sattuu asentamaan latauspistokkeita lämpötolppiin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jouko Repo: Tässäkään asiassa ei tarvita Puheenvuoron viisaiden neuvostoa pistämään kampoihin ja kuvittelemaan kaikkea mahdollista kamalaa ja pahaa.

https://www.parkkisahko.fi

Merkillistä, että joillekin Suomi on näköjään maa, jossa ei osata eikä mitenkään voida vetää sähköä sinne, missä sitä tarvitaan. Minulla on ihan eri käsitys.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Esa, lienet Parkkisähkön agentti. Ellet kuitenkaan ole, niin lue tarkkaan rivien välit.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuo parkkisähkökonsepti on varmaan ihan toimiva ratkaisu, jos/ kun käyttäjä voi ao. ratkaisua hyödyntää esim. työmatkalla. Mitähän tuo liittymä sitten maksaa ja paljonko lataaminen? Ei tuo kotisivu ihan kaikkea kertonut, tai en vaan jaksanut kaivella.

Autojen latailu as. Yhtöissä on kuitenkin varsin hankala juttu ja ilman kustannuspistekohtaista erillismittarointia ei muuten voi oikeasti ja tasapuolisesti toimia. Siis kunhan se taloverkko on ensin uudelleen suunniteltu ja rakennettu kestämään kasvavaa kulutusta. Saattaapa tulla mielenkiintoisia yhtiökokouksia, ja pienemmistäkin asioista on saatu isoja riitoja aikaiseksi.

No, tekniikka sähkönjakeluun ja energian tuottamiseenkin on jo olemassa. Lisätään vaan valtion varoilla jakelupisteitä ja ydinvoima tuottaa lisää virtaa valtion verkkoon. Onko jakelutekniikka sitten ajantasalla aikanaan, jää nähtäväksi. Kokonaisuutenahan sähköauto on käyttäjälleen halpa käyttää, jos vaan ne kalliit ja ympäristöä kuormittavat akut vaan kestävät. Muutenhan sähköauto on aika huoltovapaa laite.

Peruskysymyshän muuten lienee ensisijaisesti hiukkapäästöjen vähentäminen. No, vaihtoehtoisia energialähteitäkin autoiluun toki sähkön rinnalla on muitakin. Vedyllä toimiva polttokenno tai maakaasu / Biokaasu. Ovat muuten varsin saasteettomia lähteitä nuo.

""Joluo Repo: ( hehheh ) Tässäkään asiassa ei tarvita Puheenvuoron viisaiden neuvostoa pistämään kampoihin ja kuvittelemaan kaikkea mahdollista kamalaa ja pahaa. ""

Ess M. Et voi oikeasti olla änkyröinnissäsi ihan tosissasi !
Ole hyvä ja lue kirjoitus tarkemmin ja ymmärrä myös lukemasi. Tai no. Ihan sama.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Ja valtio apuun. Se valtio olemme me. Ei ole muuta valtiota eikä muuta rahaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sähköautoja voi muuten ihan hyvin ladata lämmitystolpista. Suurinpiirtein puoli kuuden tienoissa aamulla alkavat lämmitykset fossiiliautoille, sitä ennen ei ole mitään kulutusta. Niitä yön tunteja voi käyttää sähköauton lataamiseen. Sopivat ajastimet ja kulutusmittarit ovat saatavissa kyllä. Jos parkkipaikan asennukset ovat edes 80-luvulta ja oikein tehty, ei pitäisi tulla ongelmia, johan ne tulisivat esiin tavallisessa lämmityskäytössäkin, kun vaikkapa 15-30 autoa lämmitetään. Ei se ampeeri tai murentunut eriste tiedä, onko siellä toisessa päässä lohkolämmitin vai sähköauton latauslaite.

Älykkäämmät systeemit osaavatkin sitten jo tasata kuormaa ja ladata eri autoja sen mukaan, mihin aikaan niiden latauksen halutaan olevan valmis, minkä verran ladataan (täysi akku maksua vastaan on turha, jos on mahdollisuus käydä lataamassa ilmaiseksi) ja otetaanko vielä ehkä sähkön pörssihintakin huomioon. Mielenkiintoista tekniikkaa ja ihan valmista käyttöön. Hinnat tulevat alas rytisten 2-4 vuoden sisällä.

Pekka Hietala

Toveri ministeri sekoittaa kirjoituksessaan iloisen vihreään tapaan päästöjen määrän, energialähteen uusiutuvuuden ja vielä energiatehokkuudenkin. Ne eivät kuitenkaan ole yksi ja sama asia.

Väite ”Sähköautot ovat sekä vähäpäästöisiä että energiatehokkaita” ei tietenkään pidä paikkaansa.

Todellisuudessa sähköautosta aiheutuvat CO2-päästöt muodostuvat:

a) auton valmistuksesta ja rahtaamisesta tehtaalta asiakkaalle,
b) auton kuluttaman sähkön tuotannon päästöistä,
c) auton käyttöiän aikana muodostuvista voitelun, huollon ynnä muun päästöistä ja
d) auton loppukierrätyksen päästöistä.

Autossa, kännykässä tai missä tahansa muussa sähkölaitteessa käytetty sähkö on tasan niin runsas- tai vähäpäästöistä kuin sen tuotanto, siirto ja varastointi. Kivihiilellä tai puuhakkeella tuotetun sähkön päästöt eivät alene sillä, että polttamisessa syntynyt lämpöenergia muunnetaan sähköenergiaksi.

Sama pätee bioenergiaan. Suomen käytetyin ja perinteisin uusiutuvan energian lähde on puu. Puuta ei voida edelleenkään polttaa tuottamatta hiilidioksidia, vaikka koivuhalkoa alettaisiin nimittää biohaloksi. Puu on nopeasti uusutuva polttoaine, mutta myös toveri ministerin olisi hyvä opetella tietämään, että uusiutuva energia voi tuottaa ja puun tapauksessa myös tuottaa poltettaessa enemmän CO2-päästöjä kuin esimerkiksi uusiutumaton maakaasu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hehheh Mitä sähköautoissa voidellaan ja huolletaan? Ei juuri mitään verrattuna fossiiliautoihin. Kai joku on tuulilasinpesunesteenkin päästöt jossain laskenut... Tällaisten lukeminen sähköauton synniksi on vain hassua, kun vertailukohtana on normiauto.

Jotkut neropatit lukevat jopa sähkönsiirron hävikit dramaattisen kauheiksi ja fataalisti sähköautoilun yleistymisen estäviksi. No ne ovat Finngridin mukaan 1-2% luokkaa. Dieselin ja bensiinin tuotannossa sieltä porauspaikasta lähtien tankille hävikki on aivan eri luokkaa ja lopputuotteen energiasisällöstäkin vain murto-osa saadaan käytettyä haluttuun tarkoitukseen eli liikkumiseen, koska moottorit ovat huonon hyötysuhteen takia pääasiassa lämmityslaitteita.

Monelle on tosiaan epäselvää, että sähköautoilun ekologisuus riippuu täysin sen elinkaaren sähköenergian tuotantotavasta. Sen takia jotkut öljy-yhtiötaustaiset toimijat ovatkin tehneet kieroja laskelmia, joissa kaikki sähköauton sähkö valmistuksesta käyttöön ja paaliin saakka tuotetaan yksinomaan hiilellä. Se nyt ei vaan ole todellisuutta Suomessa sen enempää kuin Kaliforniassakaan. Samoissa mainosmateriaaleissa fossiiliauton polttoaineen päästöt alkavat vasta ajossa.

Pekka Hietala

Esa Mäkinen, sähköautoissa voidellaan täsmälleen samoja osia kuin oikeissa autoissa.

Vai luulitko hurmassasi, että sähkömoottorilla kulkeva auto leijuisi taivaalla? :-)

Toveri ministerin ja arvatenkin myös sinun ajattelussa on juuri se vika, että te ette tajua todellisuutta. Teille kummallekin opetettiin koulussa, että energiaa ei synny tyhjästä. Vai opetettiinko?

Siksi henkilöauton liikuttamiseen paikasta toiseen tarvitaan täsmälleen sama määrä energiaa riippumatta siitä, liikutetaanko autoa sähkömoottorilla, höyrykoneella vai miniydinvoimalalla.

Pekka Hietala

Hehheh itsellesi! Sähköautossa voidellaan jokaista liikkuvaa osaa ja huolletaan auton kaikkia huoltoa edellyttäviä osia täsmälleen samoilla periaatteilla kuin muita energialähteitä käyttävissä autoissa.

Sähköautot eivät ainakaan toistaiseksi leiju ilmassa kitkattomasti, ilman liikkuvia osia.

Siksi sähköautoa ei pidä koskaan väittää CO2-päästöttömäksi tai saasteettomaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikä estää asentamasta sähköautoon aurinkopaneelit ja pienen tuulivoimalan auton katolle ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jos tuo olisi hyvä idea, niin tokihan autovalmistajat ne olisivat ottaneet käyttöön. Jostain syystä eivät. Miksi ihmeessä tätäkin typerää ideaa lähes säännöllisesti esitetään? Ja seuraavaksi sitten samat tekniikan nerot selittävät, miten sähköauto ei vaan toimi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aurinkopaneelilentokone Solar impulse 2 teki maailmanympärilentonsa jo vuonna 2015-2016.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #89

Se olikin hieno juttu, seurasin lentoa sen minkä ehdin. Mutta mitä tekemistä sillä on autoilun kanssa? Solar Impulse 2:ssa on paneeleja melkein 270 neliömetriä ja auton päälle mahtuisi vajaat pari neliötä. Ei niistä saisi millään ulos semmoista tehoa, että se olisi tavoittelemisen arvoista valmistuksessa ja käytössä verrattuna akkuun ja tavallisiin kattoratkaisuihin. Laitteisto painaa kuitenkin jotain, eli se tuskin kuljettaisi edes omaa massaansa tuottamallaan energialla.

Jossain Nissan Leafissä on pieni paneeli takaspoilerissa ja se vissiin hoitelee pientä tuuletinta, kun auto on parkissa.

Sama juttu sen tuuliropelin kanssa. Häviöllinen laite, ei tuota mitään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #90

Onpa aikamoista epäuskoa ekologisiin ratkaisuihin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #106

Peruskoulutason fysiikkaa vain. Ja mittasuhteiden ymmärtämistä. Ja koeta nyt hyvä ihminen ymmärtää, että jos nämä olisivat toimivia ja kannattavia juttuja, niin ne olisivat kyllä jo käytössä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Juu ja jos ei tuule niin lähtee ajamaan parisataa kilsaa että saa akut täyteen, mitä vielä.

Sähköauton ekelookisuus on melkoisen kyseenalainen. Jos sillä ajetaan kaupungissa se ~40 kilometriä päivässä niin vasta vajaan 10 vuoden ajojen jälkeen se muuttuu ympäristöystävällisemmäksi kuin pienikulutuksinen fossiilikikotin. Ton 10v aikana akustot on kuitenkin pitänyt uusia ainakin kerran ja sen litiumin ylöskaivaminen ja jalostus on aika saastuttavaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On ne muuten tyhmiä nuo autonvalmistajat, kun koko ajan markkinoille saapuu lisää sähköautoja ja monissa maissa niiden suosio on kovassa kasvussa.

Niiden autonvalmistajien pitäisi lukea tätäkin blogia, että ymmärtäisivät näitä viisaita kommentteja, että eihän sähköautoja kannata tehdä, eikä ainakaan Suomeen tuoda, koska meillä ne ei toimi, sähkö ei riitä ja maailma tuhoutuu.

Täällä puheenvuorossa on viisaita ihmisiä, jotka sen todellisuuden näkevät, että sähköautoja emme halua, siitäkään huolimatta, että muuta maat niitä myyvät jo pilvin pimein.

Meillä Suomessa on eri meininki, me emme mitään uuttaa ja edistystä toivo, antakaa meidän elää metsässä hiljaa itseksemme ja kuluttaa bensaa, kun sitä kerran on.

PS: ilmastomuutosta ei tapahdu, se on vain valeuutisten tarinaa. :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sanos muuta. Puheenvuoron suuret viisaat kilpailevat etevämmyydessä vain Ilta-Sanomien auto-osaston kommentoijien kanssa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Sähköauto on kovan luokan bisnes, jonka joku maksaa. Se bisnes on jo nauttinut monet politiikot aamiaisekseen, myös monet meistä taatiaisista. Bisnes menee tietyn pisteen ohitettuaan niin lujaa, että sitä ei pysäytä mikään muu visio. Valitettavasti.

Aikoinaan varoittelin energialampmppuongelmaisuudesta ja yllytin vaihtamaan ne Led lamppujen valoisaan tulevaisuuteen. Kauan kesti ennen, kuin Led lähti jyräämään. Senkin toteutus meni pikkasen väärälle uralle liian kiireen takia. No, Led on nuori, ja löytää oikean uransa vielä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #114

Kumpa led-lamppujen tekijät pystyisivät tekemään pienempiä lamppuja. Ongelmahan on sama kuin es-lamppujen kohdalla niiden alkuhistorian aikana. Eivät mahdu hehkulamppumitoituksella tehtyihin valaisimiin. Tehokkaampia, kuin 806 lumenia käyttäisin mielelläni.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #123

Siinäpä se virhe piileekin. Led valaistusjärjestelmää alettiin kehittämään vanhaan valaistuskäytäntöön sovittaen. Se mennee näin tämän alkupotkun ajan, mutta tulevaisuus on toisenlainen.

Koko valaistusverkosto on sovitettava Led ominaisuuksille. Synergiaa voi hakea vaikka ajoneuvojen valaistustekniikasta. Verkkojännite alennetaan 12/24 DC volttiin.
Näin toimien Led lamppujen ja valaisimien hinnat putoavat järjelliselle tasolle. Valaistusjärjestelmä tulee olemaan vaaraton.

Uusiin taloihin pitää hyvin nopeasti saada uuden ajatuksen mukaist ratkaisut käyttöön.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Kimmo Tiilikainen:

”Sipilän hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Suurin osa päästöistä syntyy maanteillä, joten ympäristöystävällisten ajoneuvojen yleistyminen on keskeistä. Tärkeää on myös parantaa liikenteen energiatehokkuutta sekä kehittää joukkoliikennettä ja uudenlaisia liikkumispalveluja. - - - Liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan monia keinoja. Edullinen verotus ja infrastruktuurin rakentaminen yhdistettynä autoalan intoon kehittää sähköautoja johtaa toivottavasti niiden ennakoitua nopeampaan yleistymiseen markkinaehtoisesti ilman veronmaksajien mittavaa tukea. ”

Hallituksen tavoitteet perustuvat Pariisin sopimukseen ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi ihmisperäisiä hiilidioksidipäästöjä leikkaamalla. Perusteena on hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n omaksumat ilmastomallilaskelmat, joille todellisuudesta ei näyttöä ole olemassa.

Jo Rion konferenssissa 1992 todettiin, että lopullista näyttöä ihmisperäisistä hiilidioksidipäästöistä aiheutuvaksi uskotulle ilmaston lämpenemiselle ei ole olemassa. Pidettiin kuitenkin tarpeellisena varovaisuussyistä ryhtyä kustannustehokkaisiin hiilidioksidipäästöjen leikkauksiin. Tästä seurasivat sitten ns. Kioto-protokollan mukaiset hiilidioksidipäästöjen leikkaukset, joista seurasi vain menetyksä. Kyse ei ole vain siitä, että tavoitteet kohdistuivat erilaisina eri maiden hallitusten osalle, vaan ennenkaikkea siitä, että CO2-päästöjen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen ei kunnolla tunnettu. Sama koskee nyt Pariisinkin sopimusta. Sitäkin on pidettävä vain poliittisena konsensuksena, jolle tieteellistä perustetta ei ole olemassa.

Hallitus perustaa toimintansa strategiseen johtamiseen, johon kuuluu myös varautuminen vaihtoehtoiseen strategiaan. Kun keskeisenä tavoitteena on fossiliisista polttoaineista syntyvien hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotun ilmaston lämpenemisen hillitseminen, näitä päästöjä leikkaamalla, on syytä palata jo omassa, aikaisemmin esittämässäni puheenvuorossa ”Totuus ihmisen aiheuttamaksi uskotusta ilmastonmuutoksesta” todettuun johtopäätökseen:

”Kun ihmisperäiset hiilidioksidipäästöt eivät lämpenemistä hallitse, ainoaksi, toimivaksi ratkaisuksi sen suhteen, mitä ihminen voi tehdä, jää luonnollisiin ilmastonmuutoksiin varautuminen ja niihin sopeutuminen. Hiilidioksidipäästöjen toimimattomaksi osoittautuneen vähentämisen sijasta nimenomaan tähän ilmastonmuutokseen varautumiseen ja siihen sopeutumiseen pitää poliitikkojenkin päätöksissään ensisijaisesti huomionsa kohdistaa.

Mitä energiapolitiikkaan tulee, siinä ei ole sijaa hiilidioksidipäästöjen toimimattomiksi osoittautuneille rajoitustoimenpiteille. Etusijalle on pantava riittävän puhtaasti tuotetun, kilpailukykyisen energian saannin turvaaminen.”

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

No niin, nyt alkavat tieteenvastaiset denialistitkin löytää paikalle ikuisine jankkauksineen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Silläkin uhalla että että makaat taas ilmiantonapin päällä ja saan taas varoituksen "riidanhaatamisesta" kysyn:

Osaatko sä Mäkinen ikinä koskaan kommentoida itse asiaa henkilöönmenevän solvaamisen sijaan? Tuonlaatuisia kommentteja löytyy lähinnä suomi24:stä ja puheenvuorosta Mäkisen tekemänä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #93

En ole muuta kuin pysynyt asiassa, mutta sinulla on nyt jotenkin vaikeaa. Denialistin, rasistin, natsin jne nimittäminen oikealla nimellä ei ole henkilöön käymistä. Se on otsikko hänen esittämilleen ajatuksille.
Miksi ilmastonmuutoksen kieltäjien kanssa pitäisi edes keskustella? Kuka vaivautuu dialogiin litteän maan kannattajien tai liskosalaliiton kannattajien kanssa?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #103

Kun tuulee ja sataa, se on ilmastonmuutosta, kun paistaa kuumasti, sekin on. Jos talvella on paljon lunta, se johtuu ilmastonmuutoksesta tai jos sitä on vähän, niin sekin johtuu ilmastonmuutoksesta. Nämä kommentit ovat saaneet minun uskomaan ilmastonmuutokseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hybridiautotekniikka on jo kaupallista ja se nestepolttoaineen osuus hybrideissä voitaisiin tankata bioperäisestä. Eikö tämä olisi hyvä liukuma sähköinfraan, siten kun se kaikkien hitausvoimien jälkeen ehkä yleistyy.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Jos vaihdat tuon nestemäisen biopolttoaineen ja sallit korvata sen biokaasulla, niin se on lähellä suomiratkaisumallia. Täyssähköautohan on mahdoton yhtälö koko Suomen mitassa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Missä Mäkinen on keskustellut ilmastonmuutoksen kieltäjien kanssa, hourulassako?

Journal of industrial ecology:n mukaan sähköautolla pitää ajaa vajaa 140000 km jotta se menisi ekolookisuudessa pienikulutteisen fossiilikikottimen ohi. Jos siis kaupungissa päästelee sen 40 kilsaa päivässä niin vasta ~10v päästä on ekolokinen vehjes persiin alla.
Onhan se tietenkin kurjaa että näin on mutta sille nyt vaan ei voi mitään. Mitähän adjektiiveja tähän perään mahtaa tulla.

Hiilidioksiidin pelko saa autovalmistajat tekemään kaikenmaailman toimimattomia ratkaisuja. Ihmettelen että miksi ei tehdä autoa jossa olisi vaikkapa pieni ahdettu kaasukäyttöinen moottori jota käytetään vakiokierroksilla parhaan väännön alueella. Moottori lataisi akkuja ja tekisi samalla ajovirtaa akkuihin kaupunkiajeluja varten. Ja sähkömoottorit tietenkin liikuttaisi autoa koko ajan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

He tekevät Puheenvuorosta hourulan eteisen.

Tietenkin sähköautosta saa epäekologisen, jos vertailulaskelmaan noituu, että sen valmistuksen, akun valmistuksen ja käytön sähkö kaikki tehdään pelkällä hiilivoimalla. Mutta lisäksi tarvitaan oletus, että fossiilinen polttoaine päätyy auton tankkiin jollain taikavoimalla ilman mitään energiankulutusta ja päästöjä ennen moottorin käynnistystä.

http://www.sahkoinenliikenne.fi/uutiset/autojen-pa...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hauska keskustelu, jossa kaikkien on oltava samaa mieltä. Tai, jos nyt ei ihan 100 % samaa, niin ainakin pitää nyökytellä yhteisesti sähköauton siunauksellisuudesta ja erinomaisuudesta. Kyllä nyt ympäristö säästyy jne.

Nyökytellään, eikä sanota tuhmasti. :) saattaa pian tulla muikkari.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kun dieselpolttoaineesta taitaa mennä 60-70 % raskaan liikenteen tarpeisiin, niin onko ministerin ajatuksissa se, että raskas liikenne siirtyy sähkömoottoriautoihin.

Ei liikenten päästöjen pudottaminen puoleen vuoteen 2030 onnistu, koska raskas liikenne käyttää diesel-kalustoa ja kun autojen keski-ikä lienee 12 vuotta. Siis keski-ikä.

Diesel moottoria on kehitetty valtavasti vuosikymmenien aikana. Se ei ole enää mikään "nokivasara". Siitä saadaan lisäkehittelyyllä tehokas ja vähäpäästöinen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Semmoinen pikkutekijä kuin MAN tuo jo kohta sähkörekat. Ensin jakeluauto-koko ja isompi on jo konseptivaiheessa. Tänään IS uutisoi MBn Viton ja Sprinterin sekä Daimlerin Canterin pikkukuorma-auton sähköversioista.

https://www.truck.man.eu/de/en/eTruck.html

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Vitoilla ja Sprinttereillä ei kuljeta kauppojen tarvitsemia elintarvikkeita,vaan rekka-autoilla. Millaisen akun maksimipainoinen rekka tarvitsisi? Miten matka Helsingistä Rovaniemelle sujuisi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ja tossa Mann maassa sähkö tehdään kohta kaikki kivihiilellä, sillä turvataan sähkörekkojen lataus. Kohta joku vihreä kehuu sähköpropulsiolla liikkuvia laivoja lähes päästöttömiksi kun potkuria pyörittää sähkömoottori.

Mikko Toivonen

Isojen dieseleiden suurin tulevaisuuden etu on, että juuri ne on kaikkein helpoin jopa vanhasta kalustosta muuntaa maakaasuille, jolloin niiden kokonaispäästöt putoavat noin 30% ja juuri dieselin haitalliset pienhiukkaspäästöt kokonaan käytännössä.
Tämä siis tarkoittaa että suurimmat saastuttajat on helpoin ilman mitään sähköpelleilyä muuntaa päästöiltään täysin siedettäviksi. Todellisuudessa pienemmille päästöille kuin teoreettiset sähkö versiot raskaassa liikenteessä.

Kevyessä liikenteessä dieselin muunnos ei ole ihan yhtä helppoa suuren tehon oton vuoksi per sylinteritilavuus. Siksi bensamoottoreita ja hybridimoottoreita pysyy käytössä henkilö autokalustossa kun ne on helpompi muuntaa maakaasuille.
Dieselit pitäisi erikseen konstruoida tehdas linjoilla maakaasua varten henkilöautoissa. Kunhan sitä aletaan tekemäöän niin dieselitkin säilyvät sillä maakaasuja eri versioissa riittää tuhansiksi vuosiksi kaikkeen liikenteeseen ja ikuisesti osaan liikennettä bio kaasuna.

Laivojahan on jo alettu toimittaa maakasuvetoisina. Niissä maakaasulle muuntaminen on puhdas kokonais kustannuskysymys polttoaine kuluina. Jo pitkään on esimerkiksi Wärtsilän diesel voimalaitoksia toimitettu maakasutoimisina (siis vaihtoehtoinen polttoaine) Amerikan pohjois mantereella on iät ajat käytetty kaasulla toimivia dieseliin pohjaavia työkoneita.

Asioista ja kehityspotentiaaleisyta selvillä olevat eivät edes viitsi lähteä mukaan ihan randomiin ja illusooriseen hienoston brandi humppaan täyssähkö vehkeille muissa kuin "hiusten kuivaajissa"

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pitää vielä lisätä dieselin käyttäjiin "ultra"raskas liikenne eli laivarahti merissä ja järvissä sekä rautateitten rahtikuljetukset, taitaa tuolla ilmassakin pörrätä kaikenlaista liikennevälinettä. Veikkaan että jos kaikki henkilöautot olis ensi vuonna sähkökäyttöisiä niin liikenteen CO2 päästöt ei muuttuisi mitattavissa olevia määriä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tämänkin kommentointiketjun aikana Mazda ja Toyota ehtivät julkistaa uudesta sähköautotehtaan yhteisinvestoinnista jenkkeihin.Alun tuotanto on jotain vähän yli 1000 autoa työpäivää kohden.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@130. Kiva lukema mutta entä akut litiumineen? Sitä on kuule rajallisesti ja koko maailman autojen sähköistämiseen riittää alle miljardi. Jos kännykät, kannettavat tietokoneet, tabletit, yms. pitää kieltää niin sitten päästään varmaan 1,3 miljardiin autoon.

Tyhmää touhua sähköauton ympärillä, jossa on akut. Pitäisi oikeasti keskittyä toisenlaiseen sähköautoiluun.

Ei sen enempää, minä aloittelen tutkimusta ja tietojen keräämistä yhdistyksen kautta asiantuntijoilta ja tuon sitten omana blogina tänne tulokset julkistettavaksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voi Jeesus sentään. Minun on ehkä pakko tehdä oikeaa journalistista tutkimusta käymällä eri tahot lävitse. Käyn siis sillä näkökulmalla, että paljonko tulee maksamaan sähköauton omistajalle sekä erillisille maksuille.

On aivan selvää, että moni ei ymmärrä tekniikasta mitään ja mitä tulee maksamaan, kunhan vaan vouhotetaan hyvyydestä. Hyvyys saattaa muuttua pahuuteen.

Aloitan sitten tutkimusta, kunhan saan yhdistykseltä luvan edustaa heitä ja käydä kaikki asiat lävitse sekä esitelmöidä yhdistykselle asiantuntijoineen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Niitä voidaan valmistaa esimerkiksi metsäteollisuuden sivuvirroista ... "

Keskustapuolueen masinoimissa hankkeissa tahtoo olla myös rahaliikenteen sivuvirtoja, jossa veronmaksajien ja kuluttajien rahoja ohjataan parempiin taskuihin. Esimerkkinä mainittakoon tuulimyllytukiaiset.

Toimituksen poiminnat